Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Від джерела до крана: якої якості питна вода у Дніпрі

Про те, якої якості питна вода у Дніпрі та як її можна поліпшити, говорили у програмі «Твій вечір» на каналі Дніпро TV.

За словами заступника міського голови Дніпра Михайла Лисенка, у питанні якості води є кілька важливих аспектів. «Передусім, основним водозабіром для усіх мешканців Дніпропетровщини та міста Дніпра є ріка Дніпро, – каже представник міської ради. – Дніпро отримує воду з трьох водозаборів. Перший – це Ломівська насосно-фільтрувальна станція. Другий – це Кайдацька насосно-фільтрувальна станція, а третій – це водозабір, який розташований в Аулах».

З Аулів вода перекачується до міста Дніпра, Каменського та Новомосковська. «Якщо в нас основним водозабором є ріка Дніпро, то всі ми бачимо, в якому стані наша ріка. Після будівництва великої кількості гребель, ріка перетворилася в озеро, – розповів Михайло Лисенко. – Також в останній час мешканці міста стали більше використовувати хімікатів з фосфатами, у тому числі для посудомийних машин, для прання. А це призводить до інтенсивного росту синьо-зелених водоростей. Також, на полях сільгоспвиробників використовуються добрива, які також потрапляють до води».

Також, у руслі Дніпра розташовано багато промислових підприємств. Вони після використання скидають воду через очисні споруди у річку. І не завжди ця вода відповідає вимогам щодо очищення. «А тепер давайте подумаємо: наверху Київ. Після нього йде багато населених пунктів, і ми знаходимося унизу. Після нас тільки Запоріжжя, Херсон та Миколаїв, – каже заступник міського голови. – Все, що скидають зверху, все це потрапляє до нас. Чим ближче ми до скидання у Чорне море, тим гірша якість води у Дніпрі».

У цій ситуації Дніпроводоканал вимушений шукати нові методи очистки для того, щоб якість води відповідала санітарним вимогам. «За останні 5 років ми відремонтували фільтри на на Ломівській та Кайдацькій станціях. Але в нас є друга проблема, і вона найголовніша – це стан труб. Коли вода потрапляє у трубопровід, то відбувається вторинне забруднення, – каже Михайло Лисенко. – Проблеми питної води – це не проблема лише міста Дніпра. Це проблема усього світу, у тому числі європейських міст».