Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Великодній кошик: чи варто купавати продукти заздалегідь?

В Україні стрімко впали ціни на популярний продукт. Курячі яйця нині коштують на третину дешевше аніж торік. Але овочі суттєво подорожчали, і особливо це стосується традиційних складових борщового набору. У період великодніх свят українцям слід чекати на традиційне зростання цін. Чи варто заздалегідь купити продукти до святкового столу?

Аби дізнатися актуальні ціни на продукти, ми відправились на Озерку. Тут можна купити все свіже та ще й сторгуватися. Що ж можна купити заздалегідь? Наприклад, яйця, які суттєво подешевшали.

За кілограм сала доведеться заплатити – 150 гривень, домашньої ковбаси – 200. За кілограм сиру викладете – 300, за вершкове масло – від 200 гривень.

А ось підчеревина до великодніх свят може здорожчати. Продавчиня Світлана радить купити вже зараз.

Ціни на овочі зараз досягли піку. За кілограм помідорів доведеться віддати від 100 до 250 гривень. За огірки – 150. Натуральний гранатовий сік коштує недешево – 100 гривень за літр.

Та не у всіх на свята буде багатий стіл. Пенсіонери вимушені обирати продукти, які їм по кишені.

Дніпряни здебільшого поки не поспішають купувати продукти до Великодня, кажуть – зарано.

Тому що вони знають, що люди обов’язково щось беруть на стіл. Через це ростуть ціни. Треба за два тижні щось купляти, аби ціни були лояльними та зручними для нас. Або вже після”, – кажуть дніпрянки Ася та Тетяна.

Економісти говорять, ціни на яйця впали через блокування українського кордону.

“Ті яйця, які ми не можемо відправити у Європу в зв’язку із блокуванням кордону, лишаються де? На внутрішньому ринку. Попростися курей нестися менше ми не можемо”, – коментує економіст Олег Пендзин.

А помідори в квітні скоріш за все подешевшають.

“Я думаю, що десь приблизно ближче до великодніх свят у нас з’являться вже помідори з Туреччини, з відкритого грунту. Вони суттєво змінять ситуацію в напрямок її зменшення”.

Економіст не радить поки купувати продукти до Великодня. Краще це зробити за кілька тижнів до свята.

Читайте також: “Пішов на фронт, щоб моїм дітям не довелося тікати за кордон”, — піхотинець Олександр

https://youtu.be/ICiasnRVFHk