Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Велика Британія разом з Україною: до шелтеру у Дніпрі завітав посол Великобританії

Посол Великої Британії завітав до одного з шелтерів Дніпра. Його відкрили переселенці з міста Лисичанськ ще в липні 2022 року. Зараз у центрі проживає до сотні ВПО.

Оксана з двома синами живе у цьому шелтері вже півтора роки. Сама родина з міста Бахмут.

“Десять днів ми пробули у підвалі. Коли виходила на подвір’я за водою до колонки, а потім поверталася, дитина поруч. Вибухи ставали все сильніші. Ми жили у підвалі, розуміючи, що це небезпечно, тому й прийняли рішення їхати”, – розповіла переселенка з Бахмута Оксана.

У шелтері всі стали ніби одна велика родина, розповідає жінка.

“Хтось розповідає, що когось місто погано зустрічає, нас чудово. Ми приїхали із сумками, бігали з одного місця в інше, а потім нам дали номер цього шелтеру, і ми приїхали сюди з дітками”, – каже Оксана.

Всього тут мешкає 95 переселенців. Створили шелтер також переселенці з Луганщини.

“Наша Керівниця Анна Рясна, яка переїхала до Дніпра в перші дні війни, побачила головну потребу для переселенців: орендувати житло не всім по карману, адже це дуже великі кошти”, – зазначила адміністраторка шелтеру для переселенців з Луганщини Ніні Бондар.

Підтримує центрі Міжнародна організація з міграції.

“МОМ розпочало свою активну діяльність на сході країни в липні 2022 року і майже з самого початку ми співпрацюємо з цим центром, ми допомагаємо їм з побутовою технікою, меблями. Грошовими грантами, робили для них екскурсії по Дніпру і зараз займаємося облаштуванням спільного простору”, – повідомив керівник напряму підтримки колективних центрів на сході України Міжнародної організації з міграції Владислав Кагал.

У шелтері щодня проводять різноманітні заходи. Від йоги та фітнесу, до арт-терапії та концертів для дітей. Посол Великої Британії Мартін Гарріс був вражений підходом до організації побуду переселенців у цьому центрі.

“Дуже гарні умови для дітей, також я був вражений арт-терапією, тому що це також можливість дати такі послуги для переселенців, я дуже вражений духом”, – наголосив посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс.

Планів на розбудову шелтеруще багато. Зараз керівництво шукає кошти, аби зробити ремонт в ще одній частині будівлі та мати можливість прийняти більше людей.

Читайте також: Пошуки Дори: собаку покусав стаффордширський бультер’єр і вона втекла від господарки