Site icon Телеканал «ДніпроTV»

В Україні змінилися правила блокування банківських рахунків за борги: що нового

Під час дії воєнного стану в Україні заарештовувати рахунки боржників у межах виконавчого провадження можна було тільки в тому випадку, якщо сума боргу перевищувала 100 тисяч грн. При цьому, фізичні особи могли безперешкодно користуватися своїми коштами, попри арешт. Це фактично зупинило процес арешту рахунків боржників за комунальні послуги, тих, хто не оплачував штрафи за порушення ПДР, аліменти, кредити і т. д. 

З 9 травня 2023 року були внесені зміни до правил блокування банківських рахунків за борги — перш за все за комунальні послуги. 

Відтепер КП «Теплоенерго» має право звернутись до суду, а вже з рішенням суду — до виконавчої служби. Та, зі свого боку, відкриває провадження та накладає арешт на рахунки в банках. Боржник може отримати право користуватися своїми коштами у розмірі двох мінімальних зарплат, що складає 13 400 грн, звернувшись до виконавця. Але повністю розблокувати рахунок можна тільки після сплати боргу.

Також необхідно зауважити, що жодна фінансова установа в Україні не має права відмовитися виконувати законні вимоги судових виконавців і не блокувати рахунки боржників. Українці можуть перевірити, чи відкрито виконавче провадження стосовно їх заборгованості, в спеціальному реєстрі на сайті Мін’юсту.

Після сплати всіх заборгованостей розблокування рахунку може відбутися не одразу, оскільки інформація про зарахування коштів від органу виконавчої влади була надіслана із затримкою.

В КП «Теплоенерго» нагадують, платіжна дисципліна споживачів є одним із важливих елементів забезпечення сталої роботи підприємства у мирний час та вкрай важлива у воєнний. На сьогодні дніпряни заборгували за опалення 1 млрд 397 млн. та уклали 34 договори реструктуризації на суму 599 тис. грн. 

Читайте також: Спортсмени з Дніпра вибороли 16 медалей на чемпіонаті України зі змішаних єдиноборств ММА