Site icon Телеканал «ДніпроTV»

В Україні зареєстровано 9 випадків нового субваріанту штаму коронавірусу “Омікрон” — JN.1, який називають “Дженні”

У січні в Україні зареєстровано 9 випадків нового субваріанту штаму коронавірусу «Омікрон» — JN.1, який називають «Дженні». Про це повідомляє заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Вперше цей субваріант виявили у США у вересні 2023 р., після — у інших країнах світу, зокрема Індії, Китаї, Великій Британії. ВООЗ класифікувала його як субваріант, який «представляє інтерес», через «його швидке поширення». За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC) станом на 5 січня 2024 р. на JN.1 припало приблизно 62% усіх варіантів SARS-CoV-2, що циркулюють. 

«У січні у пʼяти областях виявили девʼять випадків субваріанту коронавірусу JN.1 “Дженні”, які підтвердили у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. Три випадки на Сумщині, по два — у Волинській та Черкаській областях та по одному — у Рівненській і Запорізькій областях», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За його словами, вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді — тобто швидше вражає ослаблений імунітет, тож захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.

Щодо JN.1 у ВООЗ зазначають, що ризик для населення є низьким, а вакцини, які використовуються у світі проти COVID-19, захищають від нового субваріанту. 

Читайте також: Де в Дніпрі немає світла, тепла та води: оперативна інформація від комунальників станом на 14:00