Site icon Телеканал «ДніпроTV»

В Україні розпочалася кампанія щеплень від поліомієліту

У  2021 році лікарі зафіксували масовий спалах поліомієліту. Поліомієліт — вірусне захворювання, воно може спершу протікати без симптомів, а потім призводити до паралічу чи смерті. Поліовіруси потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та брудну воду. У більшості випадків носіїв поліомієліту неможливо вчасно виявити через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби. 

Серед тих, кого паралізувало внаслідок хвороби, 5–10% людей помирають через те, що параліч вразив саме дихальні м’язи. Врятувати й підтримувати життя в таких випадках можливо лише завдяки апаратам штучного дихання. Вилікувати цю хворобу неможливо, але запобігти зараженню можна за допомогою вакцинації. 

Ольга Шията, генеральна директорка центру первинної медико-санітарної допомоги №3 Дніпровської міськради: “Поліовіруси дуже чутливі до нервової системи, іде ураження нервової системи і м’язів. Якщо це ураження дихальних м’язів, то це дуже часто приводить до смерті. Параліч невиліковний, ліків від цього захворювання немає, єдина альтернатива – вакцинація. Згідно національного графіка вакцинування, діти починають прививатися в 2 -4 місяця – це інактивованою поліомієлітною вакциною; в 6 місяців, 18 місяців, 6 років та 14 років – це вакцина жива уже йде, поліомієлітна”.