Site icon Телеканал «ДніпроTV»

В Україні подорожчало посвідчення водія

З нового року суттєво подорожчали послуги сервісних центрів МВС. Йдеться також про складання теоретичного і практичного іспитів, реєстрацію або перереєстрацію. На скільки саме? Журналісти ДніпроTV відвідали один з реєстраційних центрів МВС. 

Олександр здає практичний іспит на категорію «Б». У салоні легковика сервісного центру МВС, окрім камери ДніпроTV, стаціонарна. Фіксує можливі спірні ситуації.  

«Іспит буде фіксуватись аудіо-відео реєстратором. Олександр, перед початком руху, без нагадування, треба вмикати лівий вказівник повороту, а ви запізно, це у вас перша помилка.»

В теоретичному іспиті дозволяється не більше 2 помилок. Чим більше нервуєш, зазначають інструктори, тим більше втрачаєш уваги.  

«По-перше, нервують, у другу чергу – це не уважні. Якщо людина допустила три помилки, вона склала іспит. Якщо 4 і більше – це нескладання іспиту», – каже екзаменатор сервісного центру ГСЦ МВС Геннадій Котляр.

Утім, кількість спроб для перездачі вже не обмежена. З нового року лише змінилась вартість – платити треба у 20 разів більше! 

«Вартість теоретичного іспиту наразі складає 250 гривень, практичного – 420 гривень. Адмінпослуга надається при кожному складанні іспиту, тому вартість повторного іспиту така ж сама, як і попереднього», – розповідає головний спеціаліст відділу регіонального сервісного центру ГСЦ МВС Олексій Сидоренко.

А раніше за перездачу теорії чи практики брали по 13 гривень. У касі сервісного центру зазначають: щодо вартості дивуються тільки ті, хто провалив іспити!   

З 2024 року постановою уряду суттєво подорожчали відповідні адміністративні послуги. За посвідчення водія беруть вже 230 гривень.

Водій Роман ще не знає, скільки заплатить за перереєстрацію. 

«Віддав документи, чекаю. 

– Ви в курсі, що з 1 січня все подорожчало? 

– Ні.»

Суми різняться, пояснюють адміністратори сервісного центру. Втім, це не найбільше, що хвилює відвідувачів. 

Олександр Чернецький, працівник сервісного центру ГСЦ МВС, розповідає: «Зараз 755 гривень, якщо без номерного знаку, якщо з номерним знаком – 825. Якщо повітряна тривога – ми не працюємо, і електронна черга здвигається по часу, тому це найбільш поширене питання у нас»

Віталій скористався електронною чергою і швидко отримав нові номери.

«Процедура зайняла 20-25 хвилин.

– Номери як хотіли? 

– Та, такі попалися, в принципі, так би мовити.»

Серед плюсів, зазначають у сервісному центрі, реєстрація і іспити онлайн. Нагадали і про нововведення – вчити теорію тепер можна не тільки в автошколі, а й самостійно. В «особистому кабінеті водія» бронюють бажану комбінацію номерних знаків. А ще можна отримати водійське посвідчення не тільки у сервісних центрах, а й поштою.

«За допомогою електронного кабінету водія або порталу “Дія” можна замовити послуги з обміну посвідчення водія або відновлення після викрадення/втрати. Таке посвідчення отримується позачергово або, за бажанням особи, за додаткову плату замовляється поштою або кур’єром», – каже головний спеціаліст відділу РСЦ ГСЦ МВС Максим Павлюков.

Бланки посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію відтепер матимуть додаткові елементи захисту для зменшення ризику підробки. І видаватимуться, коли закінчаться старі. 

Читайте також: Чергова по місту перевірила відділ Дніпровського міського територіального центру в Індустріальному районі