Site icon Телеканал «ДніпроTV»

В Україні підліткам дозволили робити бустерне щеплення проти COVID-19

Для всіх дітей віком 12–17 років, які вакцинувалися проти COVID-19, дозволили робити першу бустерну дозу. Про це повідомляє МОЗ України.

Бустерну дозу підліткам рекомендують через 6 місяців після завершення первинного курсу вакцинації. Якщо дитина з медичних показань отримала додаткову дозу вакцини, то бустер вводять через 3 місяці після отримання додаткової дози. 

В центрі громадського здоров’я повідомили, що для бустерного щеплення дітей віком від 12 років використовуватимуть тільки мРНК-вакцину, яка схвалена до використання у цій віковій групі. Наразі в Україні це Comirnaty/Pfizer.

«Бустерна доза вакцини — це поновлення захисту від коронавірусної хвороби. Особливо важливою вона є для дітей з хронічними хворобами, які ризикують мати важкий перебіг COVID-19. Введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 вже продемонструвало свою безпечність. Вона посилює імунну відповідь та ефективність проти різних актуальних варіантів коронавірусу SARS-CoV-2», — заявив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Нагадуємо, що для щеплення дітей 12-13 років обов’язковою є інформована згода (форма N 063-2/о) батьків або опікунів. У той же час пацієнти віком від 14 років можуть самостійно звернутися до будь-якого пункту щеплення. При цьому не обов’язково мати декларацію з педіатром чи сімейним лікарем.

Українці від 18 років, які завершили первинний курс вакцинації проти COVID-19, також можуть отримати бустерні щеплення. Перший бустер — якщо пройшло понад 5 місяців після вакцинації другою дозою дводозної вакцини або однією дозою однодозної. Другий бустер — через 4 місяці після отримання першого.

Раніше ми повідомляли, що медзаклади Дніпропетровщини отримали 40 тисяч доз оновленої вакцини від COVID-19. Це Comirnaty Original/Omicron BA.1 від Pfizer-BioNTech. Вона призначена для бустерного щеплення. 

Нині на Дніпропетровщині діє 21 центр масової вакцинації, 199 пунктів щеплення та 60 мобільних бригад. Імунізуватися можна безкоштовно. Загалом в наявності понад 317 тисяч доз препаратів – Comirnaty від Pfizer/BioNTech, CoronaVac та Janssen від Johnson & Johnson.

Адреси та контакти центрів вакцинації можна дізнатися у сімейного лікаря або вточнити їхній графік роботи за телефоном 0 800 60 20 19.