Site icon Телеканал «ДніпроTV»

В Україні хочуть пробачити кредити тим, хто втратив майно: як це буде відбуватися

На сайті парламенту з’явився законопроект щодо кредитних боргів за знищене через війну майно. Один з авторів законопроекту – голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пропонує полегшити становище позичальників, які втратили кредитне житло або автомобіль. Про це він написав у своєму тг-каналі.

«Залежно від місцезнаходжнення майна та можливості офіційної фіксації пошкоджень, визначаються дії як позичальників, так і кредиторів, внаслідок яких кредит буде або «заморожено» до отримання передбачених законодавством компенсацій, або прощено (у випадку, коли зруйноване єдине житло позичальника або його єдиний автомобіль)», – написав народний депутат.

Як це буде на практиці

У період дії в Україні воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, позичальник або його законний представник мають право звернутися до кредитора із заявою про призупинення сплати боргу за кредитне житло або машину.

Для того, щоб рішення було схвальним, майно має відповідати таким ознакам:

Як буде відбуватися замороження кредиту

Ті, хто брав кредитні кошти на житло або придбання транспорту, мають подати підтвердні документи щодо знищення чи пошкодження майна не пізніше 90 днів після війни. Після перевірки кредитор прийме рішення і звільнить від сплати коштів.

Також кредитор протягом трьох робочих днів з дня, наступного за днем подачі заяви, анулює відсотки за таким кредитом, які були нарахованих з 24 лютого 2022 року до дня звернення.

Але це буде тимчасове рішення, поки постраждалі не отримають компенсацію за знищене або пошкоджене майно від держави.

Як буде відбуватися прощення кредиту

Українці, які брали кредити, мають звернутися не пізніше ніж протягом 90 днів після війни до кредитора із заявою про прощення заборгованості. Для цього майно має відповідати таким ознакам:

Позичальник разом із заявою має подати одночасно підтвердні документи, що доводять відповідність майна або автомобіля усім цим умовам.

У той же час компанія, яка надала кредит, анулює заборгованість основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів протягом десяти робочих днів з дня отримання заяви. Після цього вам не повинні докучати колектори. Далі кредитор вносить інформацію про знищене майно до спеціального реєстру та може претендувати на отримання компенсації від держави.

Але варто пам’ятати, що якщо за умов прощення ви отримали компенсацію, то будете зобов’язані сплатити свій кредитний борг.