Site icon Телеканал «ДніпроTV»

В Україні більше не буде смт: Зеленський підписав новий закон

Президент Володимир Зеленський підписав закон про дерадянізацію адміністративно-територіального устрою України, про що свідчить картка законопроєкту № 8263.

Проєкт закону мав на меті припинити чинне з 1981 року регулювання організації адміністративно-територіального устрою на принципах, започаткованих радянською системою, і замість цього встановити чіткі процедури для визначення статусу населених пунктів, таких як міста, селища і села. Також в ньому передбачалося закріплення на законодавчому рівні процедури найменування (перейменування) населених пунктів і спростити деякі адміністративно-територіальні процедури.

Відтак,


Тепер населені пункти з компактною забудовою та населенням понад 10 тисяч матимуть статус міста (містам, які не відповідають цьому визначенню, не планують знижувати статус).

Селищ міського типу більше не буде — вони стануть поселеннями (компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, що не має сталого складу населення).

Населені пункти, де є садибна забудова і населення понад 5 тисяч, будуть селищами. Усі інші населені пункти матимуть статус села.

Читайте також: Автопідприємства Дніпра готуються до всіх можливих складнощів узимку