Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Урсула фон дер Ляєн озвучила втрати військових: коментар Генштабу та ОП 

30 листопада очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна втратила у війні з росією близько 100 тисяч військових та 20 тисяч цивільних. 

«Вторгнення росії в Україну принесло смерть, спустошення та невимовні страждання. Ми всі пам’ятаємо страхи Бучі. За оцінками, на сьогодні загинуло понад 20 тисяч мирних мешканців та 100 тисяч українських військових. росія має заплатити за свої жахливі злочини», — спочатку заявила Голова Єврокомісії.

Проте пізніше з’явилося відредаговане повідомлення та відео виступу, в якому вже не йшла мова про кількість втрат з української сторони.

У відповідь на зауваження користувачів соцмережі директорка з політичних комунікацій Єврокомісії Дана Спінант пояснила, що відбулося. За її словами, Урсула фон дер Ляєн  мала на увазі поранених та загиблих.

«Дякуємо тим, хто вказав на неточність щодо цифр у попередній версії цього відео. Використана оцінка із зовнішніх джерел мала б стосуватися втрат, тобто як загиблих, так і поранених, і мала б показати жорстокість росії», — заявила вона.

В Офісі президента України прокоментували цю заяву. Речник президента України Сергій Никифоров у коментарі Суспільному заявив, що достовірну інформацію про втрати має озвучувати лише Головнокомандувач, міністр оборони або Верховний головнокомандувач України. Він додав, що президент Володимир Зеленський оприлюднить офіційні дані, «коли настане слушний момент», адже це чутлива інформація.

У Генштабі ЗСУ в коментарі Українській Правді зазначили, що інформація про втрати українських військових є конфіденційною, тож вони її не коментуватимуть

«Ми не можемо підтвердити цю цифру, акцентуємо, що втрати української армії є службовою інформацією і підпадають під гриф обмеження оприлюднення. Водночас, якщо те, що озвучила глава Єврокомісії, дозволить притягнути до відповідальності країну-агресора, ми можемо лише підтримувати дії, які сприятимуть законному покаранню для тих, хто влаштував геноцид українського народу.
Потрібно робити все для того, аби на лаві підсудних опинилися всі відповідальні за втрати цивільних і військових громадян України», — пояснив керівник Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ Богдан Сеник.