Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Українці зможуть купувати в банках валюту на 100 тисяч гривень: за яких умов  

30 вересня Національний банк збільшив із 50 тисяч гривень до 100 тисяч гривень щомісячний ліміт на купівлю безготівкової валюти за умови розміщення її на депозит від трьох місяців. Про це зазначено в офіційному повідомленні.

«Такі зміни дадуть змогу додатково переорієнтувати попит населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, адже операції з продажу безготівкової валюти банками здійснюються за курсом, ближчим до офіційного, ніж з продажу готівкової, є зручнішими та безпечнішими», – повідомили в Нацбанку.

До цього банкам дозволили з 21 липня продавати українцям безготівкову валюту в межах еквівалента 50 тисяч грн на місяць. Кошти також було потрібно покласти на строковий депозит. Це було зроблено задля того, аби збалансувати попит та пропозицію на валютному ринку. Адже з початком повномасштабного вторгнення українці стали більше купляти валюти, щоб заощадити. Проте, це створювало тиск на обмінний курс готівкового долара чи євро.

«Кількість банків, які пропонують таку послугу, поступово збільшується. Зокрема, упродовж серпня-вересня таку можливість забезпечили кілька банків з найбільшою кількістю клієнтів», – повідомили у Нацбанку.

Хто продає

Один з найбільших державних банків – ПриватБанк, наприкінці вересня повідомив, що його клієнти можуть купувати валюту онлайн під депозит. Ця послуга доступна в додатку Приват24, веб-версії та відділеннях банку. Оплатити валюту можна тільки з власної гривневої картки.

Інформації про те, що в Ощадбанку можна купити безготівкову валюту, немає. На початку серпня monobank, «А-Банк», «Укргазбанк», «ОТП Банк» почали продавати безготівкову валюту з умовою розміщення її на депозит. 

Нагадаємо, що вільний продаж безготівкової іноземної валюти в Україні заборонений з 24 лютого.