Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Українці перші в світі запустили безкоштовний симулятор з тактичної медицини

За стандартами НАТО: українців безплатно навчать тактичній медицині. Навчальний курс рекомендований як військовим, так і для цивільного населення. Він створений досвідченими військовими медиками та інструкторами, враховує всі важливі нюанси надання допомоги на полі бою.

Українські розробники зробили, те чому немає аналогів в Україні та світі. LifesaverSIM це перший мобільний ігровий симулятор для тренування навичок порятунку життя.

Створений українцями для Сил оборони, а також для всіх, хто живе та працює в умовах війни і хоче навчитися надавати допомогу та рятувати життя.

“Ми в момент стресу великого, коли критична ситуація, а особливо коли в тебе під руками вмирає рідна, близька тобі людина, а ще не дай Бог твоя дитина, ми не можемо з вами опиратися на наші знання, які ми колись один раз, десь там прочитали, або ми можливо були на курсах з інструктором. Ні, ми можемо опиратися тільки на ті знання, які виникнуть на рівні автоматизму. От тут, як зашиті підшкірку нашого головного мозку, як табличка множення колись в школі”, – розповідає співзасновниця стартапу LifesaverSIM – симулятора з тактичної медицини і домедичної допомоги Олеся Дячишин.

Це мобільний ігровий симулятор для розвитку навичок порятунку життя пораненим з реалістичною графікою.

В симуляторі можна накласти турнікет, тампонувати рани та проводити всі необхідні дії за протоколом MARCH.

“Є три рівні доступу, три рівні навчання. Базовий рівень, коли там багато підказок і ти навчаєшся. Другий рівень, коли ти можеш взяти підказку, тут також вже складніше, і третій рівень, коли ти маєш його проходити без підказок, це найсерйозніший рівень, тренінговий, який є реалізований. Стимуляційні сценарії є різні, зараз ми працюємо над тим, щоб їх було ще більше, щоб було цікавіше”.

Симулятор створений разом із досвідченими інструкторами та бойовими медиками, відповідає настановам комітету TCCC і стандарту NATO

“Ми від початку своєї роботи консультувалися з фахівцями. Я вже казала, що двоє хлопців наших служать і один з них, зараз власне служить в ЗСУ безпосередньо в тактичній медицині. Він перший наш консультант і ми консультуємося не тільки з ним, а з бойовими медиками і в нас є своя спільнота навколо LifesaverSIM створилася”.

Ініціативу вже оцінили бойові інструктора з тактичної медицини. Навіть, кажуть встановили собі й приємно враженні таким симулятором.

За допомогою нього можна поєднати й закріпити ті навички, які отримали на курсах.

“На десятках курсів туж саму інформацію просто в грайливій такій манері можеш проходити з цікавими завданнями, з цікавими рівнями, тому що коли ти вибираєш базовий рівень – тобі там є підказки, так ти можеш хоч трошки навчатися теорії. Звісно це не замінить польову практику, але хоча б теорію постійно є змога моніторити і постійно навчатися”, – каже інструктор з тактичної медицини Артем Соболь.

Втім, застосунок більше налаштований на роботу й протоколи саме в наданні допомоги військовим та підходить тим, хто вивчає саме тактичну медицину.

Тож, кажуть, якщо розробниками буде додано місії для цивільних це буде класним поєднанням для вивчення матеріалу та грі.

Читайте також: Новий рекорд України. У Дніпрі в закладі позашкілля діти виростили в одній теплиці більше ніж 250 видів рослин