Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Українці не можуть повернутися з-за кордону

Ще один наслідок нападу РФ. Через посилення російської агресії українці не можуть повернутися з-за кордону. В’їзд та виїзд до України наразі обмежений. Скільки людей застрягло за межами країни – поки невідомо. У чому конкретна причина?

Міністерство закордонних справ України рекомендувало співвітчизникам утриматися від будь-яких поїздок до Російської Федерації, а тим, хто перебуває в цій країні, негайно залишити її територію. Безліч українців нині не можуть повернутися додому.

Повернутись у Україну неможливо з різних куточків світу. Вітчизняний повітряний простір закрили. Авіарейси скасовані. Надання послуг обслуговування повітряного руху громадянам України зупиняється, повідомляє Украерорух.

«Надання послуг з обслуговування повітряного руху цивільними користувачами повітряного простору України призупиняється».

“Через високий ризик авіаційній безпеці, для цивільної авіації Об’єднана цивільно-військова система організації повітряного руху України, згідно з вимогами Повітряного кодексу України та Положення про використання повітряного простору України, вжило термінових заходів щодо закриття повітряного простору”.

Вікторія Надєїна, експертка з туризму: “Оскільки повітряний простір закритий, не можна посадити літак взагалі ніяк, ніде. На жаль, з останніх новин стало відомо, що були удари по посадковій смузі в аеропортах і в багатьох великих містах. Це друга перешкода, яка не дає людям повернутися додому. Неможливо посадити літаки та заборонено взагалі пролітати у повітряному просторі України”.

Дніпряни, які залишились за кордоном кажуть: не уявляють, коли зможуть повернутися назад.

Василь Степанов, дніпрянин у Німеччині: “Сьогодні вранці мені просто зателефонували мої рідні та сказали, що все, почалися вибухи, все дуже страшно, але й так зрозуміло, що кордони за такої інформації точно закриті”.

Аліна Бен Хассан, дніпрянка у Тунісі: “Спочатку у мене скасувала рейс німецька компанія. Вони спершу скасували рейс один раз, 21 лютого перестали літати. Я їм зателефонувала і вони нас передали на Turkish Airline – турецька авіакомпанія, через Стамбул. Я вчора о 10-й годині вечора перевіряла статус рейсу саме Стамбул – Київ, він був підтверджений за розкладом. Сьогодні вранці рейс скасували із Києва”.

Тим часом Польща на кордоні з Україною розгортає пункти прийому біженців.

Вікторія Надєїна, експертка з туризму: “Туристичні компанії, що організовують відпочинок на місці, намагаються всім, чим можуть, допомогти. Деякі готелі просто від себе можуть дати притулок – хтось нагодувати, хтось дати дах на ніч, на якийсь час. За кордоном люди, знаючи ситуацію в країні, допомагають, як можуть”.

Адвокати кажуть: головне зараз – зберігати спокій.

Катерина Ужва, адвокатка: “То, что касается пересечения границы, особых распоряжений на этот счет на сегодняшний день законодатель не дал. Но есть вероятность, что мужчин призывного возраста выпускать не будут вследствии того, что я сказала. Эо может быть и не так. То есть на сегодняшний день не запрещено передвижение, но ограничения уже есть”.

Дніпрян закликають завжди носити з собою документи та, за можливості, залишатись вдома.