Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Українська мова потрапила у ТОП-30 мов світу

Українська мова стала однією з найпопулярніших мов світу. 45 мільйонів населення планети розмовляють саме українською. Про це розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень у День української писемності.

Вже традиційний Всеукраїнський радіодиктант національної єдності писали у Дніпрі. Разом зі всією Україною його писали і учасники Університету третього віку.

Дружко Катерина, учасниця диктанту: “Дізналась з самого початку. Він, навєрно, років вже десять у нас іде. Я приймала просто участь у радіодиктантах, щоб провірить себе, пам’ять свою”.

Ідея диктанту з’явилася ще у 2000-му році. Тоді суспільний український радіомовник присвятив подію перепохованню Тараса Шевченка. Через 20 років українці не тільки не забувають традицію, а і популяризують. Остання соціологія підтверджує: такі диктанти розповсюджують українську світом.

Надія Міхно, соціолог: “Взагалі, чим більше інформації у ЗМІ щодо цього диктанту, тим більше людей звертають увагу не лише на те, щоб розмовляти державною мовою, а й намагатися правильно розмовляти”.

За різними версіями, момент появи української мови відрізняється. Більшість істориків вважають, що вперше вона пролунала у вигляді розмовної мови від жителів українських земель 14-го сторіччі. Відтоді мова розквітала. Однак, тільки 80% українців вважають українську рідною мовою.

Надія Міхно, соціолог: “Але українська мова попадає не тільки в рейтинги напоширеніших мов, вона знаходиться вже майже століття у рейтингу найкрасивіших мов світу”.

Тож сьогодні українці диктант писали однією з найпопулярніших і мелодійніших мов.