Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Українізація продовжується: як перекладають настільні ігри солов’їною

Настільна гра – це прекрасний спосіб зміцнити команду та зробити вечір після важкого робочого дня більш цікавим. До повномасштабного вторгнення ринок таких розваг був фактично захоплений російськими компаніями. Зараз же ситуація змінюється. Деякі ігри перекладають солов’їною.

Компанія друзів та настільні ігри, саме так проходять вечори в одному з молодіжних центрів Дніпра. Єва розповідає, такі розваги допомагали їх команді зблизитися. А завдяки тому, що вони українською, ще й підтягують свою солов’їну. Одні з улюблених ігор друзів: мемологія та еліас.

“Я б сказала, що це допомагає швидко почати думати, мислити українською. Окрім того, що тобі доводиться правильно вимовити слова швидко в обмежений час, тобі також потрібно швидко думати українською мовою”, – каже Єва Резніченко.

Настільні ігри — давня забава, що має безліч різновидів. Дмитро Крутко, співвласник магазину та видавництва настільних ігор, розповідає, що в Україні досить багато було російськомовних ігор. Наприкінці 2021 року та на початку 2022-го, до 90% запитів в інтернеті щодо ігор було саме російською.

“Всі права на настільні ігри були у російських компаній. Коли вони їх брали, вони одразу отримували права на Україну, Казахстан і білорусь. Тобто, вони одразу захоплювали цей ринок і не віддавали його. Це почало змінюватися, коли українські видавці підняли бунт на міжнародних ресурсах і почали запитувати, чому ми не можемо грати в настільні ігри українською мовою”, – зазначив співвласник магазину настільних ігор «Дім Ігор» та видавництва “Games7Days”Дмитро Крутько.

Дмитро зі своїм товаришем ще чотири роки тому запустили своє виробництво саме україномовних ігор.

Загалом найбільший “бум” настілок в Україні був під час карантину, коли люди почали шукати, що робити вдома. Тоді українські виробники розпочали створювати ще більше ігор власного виробництва.

“Стало легше домовлятися з іноземними партнерами, тому що ми зараз не будемо купувати, не будемо продавати. І тому дуже багато договорів розвивається. Багато українських ігор створюється, і, здається, що їх створюється більше, ніж треба”, – сказав Дмитро Крутько.

Війна загострила питання ідентичності. Тож після лютого 2022 року українці почали свідоміше ставитися до продукції, зробленої солов’їною, у тому числі і настілок.

Читайте також: На Дніпропетровщині створять інноваційну систему захисту та підтримки дітей