Site icon Телеканал «ДніпроTV»

“Україна повинна рухатися в бік створення муніципальної поліції”, – пропозиціонери

Україна повинна рухатися в бік створення «муніципальної поліції». Про це під час засідання заявили учасники-пропозиціонери клубу.

Вони стверджують, саме люди, які живуть на певній території, знають її специфіку, криміногенну ситуацію, і мають створювати осередки охорони громадського порядку. Адже саме це – основа децентралізації.

Пропозиціонер Юрій Васильченко зазначає, що муніципальна поліція є в багатьох розвинених країнах світу, і такий досвід слід переймати і громадам України.

Юрій Васильченко, голова Державної інспекції містобудування України (2020-2021): «Зараз вже досить багато створено для того, щоб, по суті, повністю децентралізувати ту поліцію, яка зараз є. Бо з кожним днем її ефективність, якраз саме щодо дрібних правопорушень, зменшується. Треба на законодавчому рівні врегулювати це питання, передбачити перехідний період, оскільки не всі маленькі міста спроможні швидко утворити муніципальну поліцію. І на цей перехідний період свої функції виконувати буде поліція на центральному рівні. По аналогії, як було з Держбудконтролем, який почав децентралізуватися в 2015 році».