Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Свято-Тихвінському жіночому монастирі Дніпра урочисто відкрили пам’ятну дошку Лєшко-Попелю

Місто пам’ятає та продовжує шанувати видатних діячів своєї історії. Цієї суботи у Свято-Тихвінському жіночому монастирі пройшла пам’ятна подія, присвячена спогадам про працю й заслуги великого катеринославського лікаря Івана Васильовича Лєшко-Попеля.

Іван Васильович Лешко-Попель увійшов до історії нашого міста як «народний лікар», «друг бідних» та громадський діяч кінця XIX – початку XX століть. Він лікував простих людей безкоштовно, проводив операції та допомагав придбати ліки власним коштом.

Марія Пустова, депутат обласної ради: “Для нас этот человек свят, он нас обьединяет сегодня, независимо от нашей веры и национальности”.

Ігуменя Зосіма, настоятелька Свято-Тихвінського жіночого монастиря: “Сейчас у нас историческое событие. Именно в нашей обители то, что прославляется второй год уже, Лешко-Попель, и служаться за него панихиды, и так он поминается каждый день”.

Завдяки зусиллям монастиря та рідним, по крихтах вдалося зібрати дані про його життя та заслуги. Нині відкрили пам’ятну дошку на честь цієї людини з великим серцем і видатними особистими якостями, яка заслужила на величезну повагу та подяку мешканців міста свого часу та вічну пам’ять їхніх нащадків у майбутньому.

Ірина Явор, нащадок Івана Лєшко-Попеля: “Самое главное на данный момент – установление мемориальной доски. У него не было последнего больного. И сколько надо было ездить для того, чтобы люди больные выздоравливали, он ездил. Это прообраз настоящего семейного врача, который является примером для наших семейных врачей. И он будет для них символом нравственности, моральности, совести, добра и любви”.

Іван Васильович Лєшко-Попель – ще один історичний приклад того, як людина, яка народилася далеко від Дніпра, реалізувалася на нашій землі і зробила чимало добра ії жителям.