Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У «Мистецькому провулку» увіковічнили пам’ять про видатних дніпрян

Їх творіння — відомі на увесь світ. Життєвий шлях та здобутки цих людей надихають видатних митців сучасності та провокують створення нових течій у мистецтві. Письменник Валер’ян Підмогильний та художник Ілля Кабаков. Вони обидва народилися у Дніпрі і стали світовими легендами ще за життя. Пам’ять митців увіковічнили у «Мистецькому провулку» нашого міста.

«Ні, я не хочу бути зіркою, я не покину тебе, земле». Саме цими словами видатного твору «Повстанці» у Мистецькому провулку увіковічнили пам’ять автора твору — Валер’яна Підмогильного.

Славетний дніпровський письменник, талановитий прозаїк і перекладач був заарештований НКВДстами за начебто «участь у терористичній організації, яка мала на меті терор проти керівників партії».

Його розстріляли у 1397 році разом з тисячею інших українських політичних в’язнів.

“Це письменник, яскравий представник розстріляного відродження – один із самих відомих. Тому зараз ми, зрозуміло, піднімаємо всю цю пам’ять – це необхідно, щоб він і його твори були і ім’я постійно десь було, бо це ми”, – каже художник Сергій Алієв-Ковика.

Поруч із згадкою про Підмогильного, відкрили локацію присвячену Іллі Кабакову. Митець, родом з Дніпра, став всесвітньо відомим завдяки своїм інсталяціям.

“Це ремінісценція на його найвідомішу інсталяцію «Людина, яка полетіла в космос зі своєї комунальної квартири. Там ви побачите людину, схожу на самого автора і бажання людей вирватися на той час з радянського союзу, те, що йому і вдалося”, – розповів член художньої ради «Мистецького провулку» Сергій Бурбело.

У планах організаторів Мистецького провулку вже є доповнення експозиції роботами, які будуть присвячені й іншим славетним митцям Дніпра.

Читайте також: Бориса Філатова “заарештував” російський суд: як відреагував мер Дніпра