Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Музеї українського живопису презентували культурно-мистецьку акцію «Святкова Петриківка»

Насолодитися українською культурою, побачити яскраві петриківські орнаменти можна у дніпровському Музеї українського живопису. Протягом тижня всі охочі зможуть не лише побачити, а й стати прямим учасником акції «Святкова Петриківка». Послухати лекцію, спробувати традиційну їжу з яскравого розмальованого посуду і навіть спробувати себе у ролі художника – створити свій власний орнамент.

Яскрава діджитал-інсталяція. Саме з цього починається акція «Святкова Петриківка». У стінах Музею українського живопису організатори акції вперше презентують цікавинки стародавнього українського мистецтва – петриківського розпису.

Наталія Першина, начальниця управління культури, національностей і релігій Дніпропетровської облдержадміністрації: “Будемо показувати як сьогодні розвивається петриківський розпис, як можна побачити його, на яких об’єктах, як можна прикрашати сьогодні новорічні помешкання, ялинкові іграшки. Усі можуть побачити та долучитися”.

Лекції з етнодизайну, унікальні майстер-класи малювання петриківського розпису та створення ляльок-мотанок. Тут кожен може обрати те, що йому більш до вподоби.

Головна мета акції – привернути увагу дніпрян до феномену українського орнаментального мистецтва.

Андрій Пікуш, народний художник України, голова дніпровської організації Національної спілки художників України: “Власне, саме народне мистецтво нагадує людині про те, що наше життя повертає нашій людині загублений рай. Кожна з робіт несе в собі відкриття світу, диво, особливе диво, яке може побачити майстер, художник, і відкриває нову грань пізнання світу, ритми гармонії”.

Долучитися до акції та створити власний витвір українського мистецтва може кожен охочий.

Розкажи, тобі подобається?
– Так! – каже Артем Юргель, учасник акції.
– Що саме відчуваєш, коли малюєш?
– Нібито квітка розцвітає.

На стінах музею представлено близько двохсот робіт майстрів Дніпропетровщини. Петриківські картини, розписані побутові предмети, речі та новорічні іграшки. Все це створили не тільки досвідчені майстри, але й початківці.

Тетяна Гарькава, голова комісії декоративно-прикладного мистецтва Дніпропетровського мистецько-художнього коледжу культури: “Петриківський розпис є не просто декоративним розписом, він є стилізацією того, що ми бачимо навкруги. Тому першим питанням у Брюссели виникло, чим ми відрізняємося від російського розпису? А тим, що то просто розпис мертвий. У нас розпис – те, що ми бачимо, у нас дуже красиве Придніпров’я”.

 По закінченню заходу на подвір’ї музею кожен може скоштувати українські страви та послухати народні пісні від гурту «Вертеп». Загалом у Дніпрі акція «Святкова Петриківка» триватиме до 20 грудня.