Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У лікарнях Дніпра цілодобово рятують поранених бійців

Медзаклади Дніпра працюють в особливому режимі. Прийом поранених — першочергове завдання. Зараз бійців привозять з Донецького напрямку, бо саме там ведуться кровопролитні бої за визволення українских території.

У відділенні термічної травми пан Сергій демонструє світлини свого поранення. Чоловік говорить, за 8 місяців служби — жодної подряпини. А у Покровську уламок труби потрапив прямо в голову.

Сергій Миколайович, війсковослужбовець: «Вдарило оце, як приїхали ми. Палатки ставили, бо зразу ж не було де поміщатись. Палатки якісь такі встановлювали, і ці труби, як зверху устанавлюють, і ці ставили. А позаду хтось пішов та березнета почав тягнути, і ця труба, шо верхня, прямо мені в голову».

Поранення доволі серйозне, говорять лікарі. І вартувало б чоловіку життя.

Лікар: «Без волосся все, оголені кістки — це все велика рана була, і він лікувався не в нас. Бо майже два місяці по шпиталях результату не давали. А набряк на голові ставав ще більшим, аж доки чоловік не звернувся до дніпровської лікарні. Сюди останні 10 місяців везуть переважну більшість поранених зі сходу».

Сергій пластичний хірург: «Навантаження збільшилось у два рази для відділення. У нас проводяться іноді дуже унікальні операції. Вони і за ліжкоднем відрізняються, і складністю, і за часом проведення операцій. Є хворі, яким операція йде 8 годин, 10 годин. І це не статистика — це унікальні випадки по відновленню пацездатності або відновленню боєздатності наших хлопців».

Одним з таких унікальних випадків є історія сержанта Юрія, який отримав мінно-вибухове поранення під Бахмутом. Від осоколків серйозно постраждала рука. Чоловік вже переніс близько 10 операцій.

Юрій, військовослужбовець: «Під час мінометного обстрілу вели ми вогонь, відсікали піхоту. За допомогою квадрокоптера ворог вирахував наші позиції і грамотно скоректував мінометний вогонь. На жаль, з отряда були 200-ті ну і 300-ті. Я серед 300-тих».

Розтрощену руку 43-річного Юрія лікарі збирали практично по частинах, але шанси на її відновлення дуже великі. Чоловік вчасно отримав медичну допомогу.

Сергій, пластичний хірург: «Ми відразу зробили пересадку комплексу тканин — це м’яз широкий зі спини, це шкіра зі спини, пересадка з гомілки та ще з розщепленого трансплантата. Тобто це комбіноване відновлення повністю плечової кістки. Зараз я вже можу видихнути — вона приживається». 

Від початку повномасштабного вторгнення лікарні Дніпра працюють у посиленому режимі. Планові операції частково скорочено — у першу чергу приймають поранених з фронту. Бо саме зараз обласний центр є наближчою точкою кваліфікованої медичної допомоги для бійців ЗСУ.