Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У лікарнях Дніпра працевлаштовують фахівців з окупованих територій

У пошуках миру та роботи. У Дніпрі вже працевлаштувалися 100 медиків-переселенців з Харкова, Херсону, Маріуполя та Донеччини. Їхні міста окупували, а лікарні стерли з лиця землі, але вони не здалися і знайшли нову мету і нову роботу у мирному Дніпрі. 

«И пальчиком давайте носик достанем. Хорошо».

Олександр з фронту потрапив на лікарняне ліжко. Втім, зізнається, вже рветься в бій. Як тільки-но медики його “підлатають”.

Олександр, пацієнт лікарні, військовослужбовець: «Очень быстро обнаружили причину, по которой я здесь. Слегка накапали – и я уже в порядке, уже готов хоть в бой идти. Хочу сказать большое спасибо городу Днепр. Вы – как форпост на пути между войной и нормальной жизнью. Я вижу, какой наплыв вообще людей в больнице, не только бойцов, но и людей».

Жахи «руського миру» відчула на собі і Ольга. Вона 20 років працювала невропатологом у Херсоні. Та коли місто окупували, змушена була взяти речі і тікати у невідоме. Новий дім та роботу знайшла саме у Дніпрі.

Ольга, лікарка – невропатолог: «Оставаться хотелось в профессии. Менять профессию не хотелось, потому что пришлось оставить и дом, и любимую специальность. Тут же принялись искать работу, потому что выживать нужно было. Я обратилась к администрации. Долго мне ждать не пришлось, спасибо огромное. Буквально через день-два мне перезвонили и попросили выйти на работу. Коллектив помогает, некоторые вопросы логистики я еще не знаю, но мы их решаем, и довольно успешно».

В адміністрації лікарні додають: в їхньому закладі працевлаштувалися 29 фахівців, з них 14 – лікарі та 9 -медсестри з Херсону, Маріуполя, Харкова та Донецької області. Звикнути до нового місця роботи медикам-переселенцям допомагають навіть психологічно.

Наталія, представниця адміністрації лікарні: «Хтось схопив свої перші речі і не мав можливості пакувати свої речі, пакувати чемодани. Тому був і сезонний одяг, і не мали медичної апаратури, все залишали на своїх місцях. Тому дійсно, ця ситуація індивідуальна була для кожного і лікаря, і медичної сестри. Ну, підходили індивідуально до цього. В нас лікарня велика, але ми всі – велика родина. Тому, якщо лікар потрапляв у відділення або поліклінічне відділення, по-перше, він знаходив друзів; по-друге, він знаходив колег».

Нині у медзакладах Дніпра працює більше сотні переселенців – від терапевтів та лікарів сімейної медицини до гінекологів та медсестер.

Тетяна Кравець, начальниця відділу первинної медичної допомоги департаменту охорони здоров’я Дніпровської міської ради: «В закладах охорони здоров’я працевлаштовано 109 внутрішньо переміщенних осіб. З них 57 – це лікарів, 34 особи – середнього медичного персоналу, 9 осіб – молодшого медичного персоналу і 9 – інших спеціальностей».

Втім, набір медиків не зупиняється. Аби влаштуватись на роботу, достатньо лише звернутись до відділу кадрів обраної лікарні.