Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У КБ “Південне” пояснили, чому із супутником Січ-2-1 не вдалося встановити стабільний зв’язок

Супутник Січ-2-1, який розробили у дніпровському КБ “Південне”, вийшов на орбіту 13 січня. Після відокремлення з ним встановили зв’язок та отримали телеметричну інформацію, яка підтвердила працездатність бортової апаратури.

Ряд зовнішніх чинників, пов’язаних з особливостями кластерного запуску, не дозволив встановити стійкий зв’язок з космічним апаратом під час критично важливих перших сеансів і забезпечити своєчасну побудову його штатної орієнтації”, — пояснюють у “Південному”.

Через це його не змогли повернути в напрямок Сонця, тож на сонячні батареї потрапляло лише світло, яке відбивалося від Землі під досить малим кутом. Через брак енергії супутник провів самостійне перезавантаження та поновив свою працездатність в енергозберігальному режимі.

У конструкторському бюро прогнозують, що за 1-2 місяці апарат перейде у сприятливе просторове положення та почне накопичувати енергію, що дозволить перевести його до штатної орієнтації. Наразі відмов бортової апаратури не виявлено.

Національний центр управління та випробувань космічних засобів разом з фахівцями ДП «КБ «Південне» забезпечують зв’язок з космічним апаратом та аналізують телеметричну інформацію, готуючись до продовження льотних випробувань.