Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У дніпровське озеро Котлован випустили мальків трьох видів риби

У дніпровське озеро Котлован випустили мальків. Спільними силами активістів і екологів озеро стає здоровішим. Активну участь взяли місцеві жителі – саме на їх прохання водойму зариблювали.

Зариблювали озеро Котлован майже 5 сотнями кілограмів мальків. Рибу випускали трьох видів — коропа, амура і товстолобика.

Перед зарибленням тут провели біологічну експертизу, на її підставі вирішили які саме види приживуться і не порушать балансу середовища.

Роман Новіцький, завідувач кафедри водних біоресурсів та аквакультури Дніпровського державного аграрно-економічного університету: “Водойма Котлован – це доволі велика водойма, майже 30 гектарів. При дослідженні ми виявили, що воно достатньо чисте, тому що має дренаж із Самарою. Має підводні джерела. Вода по санітарно-хімічним показникам доволі чиста. Вода не цвіте.
Запрошували навіть підводників, які пірнали, дивились яке дно.

Підводники допомагали із проектом і технічною реалізацією зариблення.

Валентин Левшин, президент громадської організації «Підводні мисливці та рибалки Дніпра»: “Ми в цьому році будемо робити п’яте зариблення. Тому в нас є досвід зариблень. До нас навесні звернувся депутат Дмитро Киселевський, попросив допомогти з цим питанням – які документи потрібні, де взяти рибу, як це зробити. Ми випускаємо рибу тільки офіційно, з усіма документами, тому ми взялись допомогти в цьому питанні. Показали які в нас документи, як ми це робили і дуже зраділи такій ініціативі”.

Котлован — одне з озер на Дніпропетрощині, яке потерпає від глобального потепління і браконьєрства, кажуть екологи. Підтримувати життєдіяльність водної фауни доводиться штучно.

Роман Новіцький, завідувач кафедри водних біоресурсів та аквакультури Дніпровського державного аграрно-економічного університету: “Браконьєрство – це біч всієї України, тому що дуже багато сітковиків, електроловильників. Сітками можна виловити весь зарибок, який ми випустили. Тому оці найближчі 2 тижні – це дуже важливо, поки рибка ще не адаптувалася”.

За тим, як приживатиметься риба, слідкуватимуть. Активісти ж тим часом планують провести зариблення ще однієї водойми вже цього місяця.