Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпропетровському історичному музеї відзнчать День жінок та дівчат у науці

22 грудня 2015 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію A/RES/70/212, якою встановила 11 лютого святом, яке покликане привернути увагу до питання гендерної дискримінації у науці та «непомітності» жінок у цій сфері.

І вже четвертий рік поспіль, починаючи з 2019 року, Дніпропетровський історичний музей долучається до цього свята. 

Юлія Пісчанська, директорка Дніпропетровського національного музею ім. Яворницького

Це свято покликане привернути увагу громадськості до жіночих досягнень у науці, подолати гендерну дискримінацію у науковій сфері. Традиційно у цей день ми проводимо круглі столи. Останнім часом акцентуємо увагу на наукоємні стартапи жінок. Наше спілкування завжди проходить у неформальній атмосфері і завершується екскурсією, присвяченою ролі жінок в історії. Адже ми – музейники, і ми всі історії оповідаємо мовою предметів”.

У стінах музею лунатимуть доповіді про гендерну рівність у науці, про видатних жінок-науковців, про жінок у “нежіночому” світі (політиці, спорті, силових структурах). Не оминуть й образи в літературі, мистецтві та кіно. 

“В перший день 11 лютого будемо говорити про жінок-педагогів. Будуть розповідати про Олену Фадєєву. Про серйозну та важку роботу жінок-археологів на території нашої області (Олена Лагодовська – дослідниця епохи енеоліту-бронзи). Дуже цікаво взялись наші доповідачі за життєві портрети жінок-дослідників у воєнні часи. Не обійдемо ми тему і репресованих жінок.  Також буде історія про нашу колегу Марію Котляревську, яка працювали в музеї в 40і-роки. І будуть дуже оптимістичні доклади про жіночі стартапи”, – зазначає завідувачка науково-методичного відділу Дніпропетровського національного музею ім. Яворницького Оксана Рутковська.

Після насиченого першого дня, другий – пройде у форматі круглого столу.
І мова піде про образи жінок в першому літературному альманасі “Перший вінок”. 

“Я дуже хочу, що б це було затишно. Буде багато запрошених авторів, таких як Тетяна Адаменко та Ірина Пасько. І поговоримо про виживання жінок в чоловічому творчому просторі (19-20 ст). Також запросили перекладача “Відьмака” Сергія Легезу. Він вже буде розповідати про фантастичних жінок в літературі”, – розповідає Оксана Рутковська.

І останній день, 13 лютого, учасники заходу обговорять прояви та втілення жінок в історії, владі, математиці та спорті. Родзинкою стане доповідь про жінок у стріт-арті на прикладі Харківських художниць.

“Ми запрошуємо всіх 11-13 лютого з 11:00 і до 16:30. Нагадуємо, при собі потрібно мати ковід сертифікат. Від того, що цей захід “науковий” – він не перестає бути популярним. І це не означає, що люди не можуть прийти і задати свої питання. Це не академічна конференція. Це для людей! І ми всіх будемо дуже раді побачити та чекаємо на вас з задоволенням”, – запрошує Оксана Рутковська.

Загалом протягом 2020 – 2021 років у музеї було проведено 109 виставок та 417 науково-просвітницьких заходів.

Юлія Пісчанська, директорка Дніпропетровського національного музею ім. Яворницького

“Для того, щоб бути сучасним, музею потрібно максимально швидко реагувати на запити потенційного відвідувача. Якщо є якась болюча чи просто актуальна тема – знайте, про неї ми розкажемо музейними засобами! Місто святкує Східний Новий Рік – у нас виставка “Made in China”, зелені свята – ми робимо майстер-клас зі створення ляльок-трав’яниць… Таких прикладів безліч. А ще у музею потужна наукова база. Ми створюємо справді доказовий, верифікований історичний контент. Цього року музей мав 4 археологічні експедиції, 8 наукових конференцій, 3 участі у міжнародних наукових проєктах. Наука і просвіта у нас тісно поєднані”.