Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпропетровській області зафіксовано випадки сказу тварин

На Дніпропетровщині все частіше фіксують випадки сказу тварин. Фахівцями Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб на теперішній час у Дніпропетровській області вже зареєстровано 22 випадки сказу серед чотирилапих. 

22 лабораторно підтверджені випадки сказу тварин зафіксовано на Дніпропетровщині. Один – у Дніпрі, інші 21 – в районах області. Були травмовані 59 людей, серед них – 13 дітей. Вони отримали профілактичні щеплення.

Галина Шамичкова, представниця Дніпропетровського обласного центру контролю і профілактики хвороб: «Здебільшого заражаються цією інфекцією дикі тварини. Це лисиці – руда лисиця, якщо брати Дніпропетровську область, вовки. Дикі тварини заражають найбільш наближених до людини тварин – кішок і собак, які найчастіше хворіють на сказ».

З початком повномасштабної війни багато тварин почало мігрувати із зон бойових дій. До того ж волонтери евакуюють домашніх улюбленців, які втратили домівки.
У Дніпрі безпритульних тварин стерилізують та вакцинують. Але домашніх хвостатих також треба захистити.

Ірина Пономаренко, начальниця відділу реєстрації домашніх тварин КП «Зооконтроль»: «На жаль, дуже багато, навіть відсотків 85-90, – це невакцинованих домашніх тварин, які живуть в приватних секторах. Ми з цим зіткнулися і це дуже велика проблема. Більшість випадків саме з тваринами хатніми, випадки такі бувають».

Фахівці радять та наголошуют:, хатніх тварин треба вакцинувати від сказу щороку. Від цього залежить і життя людей.
Вакцинацією бродячих тварин у Дніпрі опікується КП «Зооконтроль».

Ірина Пономаренко, начальниця відділу реєстрації домашніх тварин КП «Зооконтроль»: «Якщо ми говоримо за 2023 рік, то з січня по вересень, давайте скажемо на вчорашній день, ми відловили 1917 собак по місту. Вони простерилізовані, провакциновані. Також ми займаємося ревакцинацією тварин, які вже були в минулих роках відловлені. Ми їх також відловлюємо і ревакцинуємо, тому що вакцину від сказу треба робити кожного року».

Безпритульні тварини мають відповідні бірки на вухах, що вказує на вакцинацію.

Ірина Пономаренко, начальниця відділу реєстрації домашніх тварин КП «Зооконтроль»: «У нас кожного року свій колір бірок. Цього року — це рожеві. Якщо при відлові трапляються собаки з іншими кольорами, ми їх також відловлюємо, ревакцинуємо і міняємо бірку на колір цього року».

Аби запобігти захворюванню на сказ, людині треба уникати контактів з безпритульними та дикими тваринами, та пояснювати дітям небезпеку таких контактів.
У разі укусу потрібно якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного лікування за затвердженою схемою.

Читайте також: MUZVAR AWARDS: у Києві нагородили представників українського шоу-бізнесу