Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі знижується рівень води: чому це відбувається та чи є це критичним

Через війну та постійні обстріли пошкоджені шандори Каховської ГЕС, вода безконтрольно відходить зі водосховища. Однак, водна проблема стала актуальною не лише зараз. Це пов’язано і з кліматичними змінами, оскільки останніми роками ми бачимо теплі зими. У сквері Прибрежний разом з експертами екологічного моніторингу черговий містом провів огляд рівня річки Дніпро.

Через війну та постійні обстріли пошкоджені шандори Каховської ГЕС і вода безконтрольно відходить з водосховища. Що стосується дніпровського водосховища, ми бачимо зниження рівня води до 50 см у висоту.

Через стрімке зниження рівня води під загрозою опиняється і нерестова кампанія, яка розпочнеться незабаром.

Валентин Левшин, голова ГО «Підводних мисливців та рибалок»: «За рахунок вищих водосховищ буде наповнятися Каховське водосховище для того, щоб запобігти екологічній катастрофі».

На рівень води в Дніпрі також впливає тепла зима та відсутність снігу.

Олексій Ангурець, експерт з оцінки впливу на довкілля: «Ми бачимо, що доволі тепла зима — це добре для нас з точки зору енергетики, але це може бути проблемою через те, що незначне накопичення снігового покриву. Це означає, що ми можемо не мати навесні промивання водою талих вод».

За інформацією Регіонального офісу Агентства водних ресурсів, жодних екологічних проблем немає.
Зниження рівня води в річці відбувається контрольовано через роботу Кам’янської та Дніпровської ГЕС.