Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі затримали коригувальника ракетних ударів

У Дніпрі викрили чоловіка, який коригував ракетні удари по місту та «полював» за локаціями українських систем ППО, повідомляють у СБУ у Дніпропетровській області.

За даними СБУ, затриманим виявився представник найближчого оточення колишнього народного депутата Іллі Киви, який наразі переховується за кордоном від правосуддя за злочини проти України.

Зрадником є місцевий бізнесмен у сфері IT, який у 2014 році познайомився з Кивою. Згодом, за пропозицією нардепа-зрадника, підприємець очолив одне з міських громадських об’єднань, яке підконтрольне керівництву забороненої партії ОПЗЖ.

Після початку повномасштабної агресії, чоловік залишився у Дніпрі. Він збирав інформацію про місця розташування та переміщення підрозділів ЗСУ, а також передавав загарбникам координати об’єктів критичної інфраструктури.

Він надсилав окупантам фото- та відеоматеріали, які отримував під час прихованого спостереження за об’єктами. До кожного з них додавав текстові повідомлення з детальним описом прилеглої території і уточнюючими характеристиками. Одержані відомості агресор використовував для здійснення ракетних ударів по місту і планування диверсій.

Під час обшуків за місцем проживання зловмисника правоохоронці виявили мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами передачі ворогу розвідувальної інформації.

Наразі слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.