Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі за тиждень прибрали 3 радянських пам’ятника

Ломоносов зійшов з п’єдесталу. У Дніпрі триває процес декомунізації. Упродовж першого новорічного тижня у місті прибрали 3 пам’ятника. Слідом за танком та пам’ятником Олександру Матросову пішов с постаменту і Михайло Ломоносов.

У Дніпрі прибрали пам’ятник Михайлу Ломоносову.

Михайло Лисенко, заступник міського голови Дніпра: «Це останній памятник, який ми зносимо згідно рішення 1055 Дніпровської міської ради». 

Монумент висотою 7,7 метрів, вага майже 30 тонн. Скульптор О. Ситник.

Катерина Грищенко, історикиня: «російська ідеологія зробила його іконою радянської, російської науки, як такою. Місто, місце, яке якось хотіло визначити та закріпити свій науковий високий статус, воно бажало щось якось мати про Ломоносова».

Бронзову фігуру на честь науковця встановили у 1971 році навпроти тодішнього Катеринославського вищого гірничого училища.

Михайло Лисенко, заступник міського голови Дніпра: «До цього тут знаходився пам’ятник Катерині Другій, який дивним чином зник під час німецької окупації».

Роками під час іспитів студенти ставили на долоню науковця пляшку, вдягали йому каску або краватку.

«Ну зняли, отже так треба. Нашій Батьківщині, нашій Україні, щоб була перемога — хай знімають все, що непотрібне».

Монумент зберігатиметься на одному з комунальних підприємств міста. Рішення про подальшу долю таких пам’яток ще не прийняте.