Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі вшанували пам’ять жертв Голокосту

Шість запалених свічок. Це пам’ять про шість мільйонів загиблих під час Голокосту. Про тих, хто не з чуток знає яким може бути пекло на землі.

«Мы обязаны делать все, чтобы такая трагедия больше никогда не повторилась. Мы обязаны вспоминать об этих событиях не только в этот день, мы должны помнить об этом каждый день», – говорить директор Ізраїльського культурного центру у Дніпропетровську В’ячеслав  Смоткін.

В цей день у Дніпровському музеї Голокосту для учнів провели екскурсію, аби ті не забували про страшні події минулого і не допускали повторення цих жахіть.

«Когда я начинаю обо всем єтом слушать, то у меня вообще никаких эмоций, у меня просто нет сил их выразить, потому что очень сложно все это слушать. Это для меня тяжело»,  зізнається школярка Власта Михайлюк.

А це Наталя Федущак, яка передала музею унікальні експонати – чашки, що дивним чином опинилися в її родині. Батько Наталі – адвокат. І до нього прийшов один єврей, який і  приніс цей посуд на збереження. І лише нещодавно донька адвоката дізналася цю зворушливу історію.

«Пан каже: ви знаєте завтра вони нас беруть і, якщо ми повернемось, то я заберу ці речі назад, а, якщо ні, то я залишу їх у вас. І він витяг дерев’яну коробку, відкрив її, а там шість чашок. Він сказав, що це був мій весільний подарунок. Ну звісно цей пан назад ніколи не повернувся», – розповідає представник організації  «Українсько-єврейська зустріч» Наталя Федущак

Переслідування і масове знищення євреїв назавжди змінило історію. Змінило і долі багатьох людей, родин, цілої нації. Проте зараз ми можемо вплинути на сучасну історію і більше не допустити трагедію такого масштабу.

А. Ковальова