Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі вшанували пам’ять героїв, які загинули під Дебальцево у 2015 році

У центрі Дніпра вшанували подвиг героїв, які сім років тому, під час бойових дій у місті Дебальцеве, загинули за Україну. 9 лютого 2015 року російські військові захопили Дебальцівську трасу та повністю перекрили шлях українським бійцям. Вони ж, покладаючи власні життя за можливість побратимів вийти з-під обстрілу, увійшли в історію українсько-російської війни.

На Алеї Героїв у Дніпрі вшанували пам’ять загиблих у боях за Дебальцеве. Воїнів, які відстрілювалися з кузовів машини, даючи змогу врятуватися з-під обстрілу своїм друзям та товаришам. Сьогодні шанують не безіменних героїв, а синів та друзів, людей зі своїми історіями.

Сергій Карпенко, заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації: «По-перше, я хочу сказати, що війна – це завжди горе. Горе для батьків, горе для родичів. Горе для тих, хто загинув. Сьогодні ми відзначаємо річницю трагедії в Дебальцево. У цій кровавій трагедії загинуло 33 мешканці нашої області».

Взимку 2015 року в боях з російськими військами за українське місто Дебальцеве, за даними Генерального штабу ЗСУ, загинуло більше сотні військовослужбовців, 270 були поранені, 7 взяли в полон, 18 зникли безвісти. За час оборони Дебальцевського виступу загинуло 136 бійців, поранений був 331 військовослужбовець ЗСУ.

Сергій Самчук, начальник відділу морально-психологічного забезпечення оперативного командування «Схід», підполковник: «Сьогодні в нас 7 річниця відведення, планового відведення військ з Дебальцево Донецької області. Саме в ці дні, починаючи з 9 лютого,  російські війська масованими ударами артилерії, піхотою вибивали наші підрозділи».

Священники промовили молитву в центрі алеї – вшанували пам’ять полеглих, які віддали своє життя за великі міста та маленькі села України.

Роман Вовк, старший лейтенант управління сил підтримки оперативного командування «Схід»: «В любом случае – это день память о тех героях, которые погибли ради нашей страны, для нашего какого-то будущего и процветания. Потому что все герои “не вмирають” – это точно».

Музичний оркестр зіграв державний гімн України. До монументів пам’яті героїв нещадної російсько-української війни поклали квіти.