Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі вшанували пам’ять жертв трагедії на вул. Мандриківській

Річниця трагедії на Мандриківській, 127. Сьогодні у Дніпрі вшанували пам’ять 23 жертв вибуху газу, що стався у багатоповерхівці 15 років тому. 

Потужний вибух пролунав у 127 будинку на Мандриківській о 10:30. Внаслідок цього повністю було зруйнувано один під’їзд, пошкоджено також і три інші.
Клара Бірюкова втратила 14-річну онуку Дар’ю. На момент трагедії школярка у квартирі була одна.

Клара Бірюкова, дніпрянка: «Дивилася титри в телевізорі — «вибух». А я вдома була, і якось не звернула увагу на номер будинку. Потім дивлюся і кажу: «Це ж наче будинок Дашеньки». Потім це підтвердилося і я побігла сюди. Тут уже все було оточене. Нікого не підпускали. Ми тоді почали шукати. Списки вивішували, хтось бігав, шукав прізвища, хто де, хто кого знає. Дізнавалися, хто кого бачив».

Рятувальники з-під завалів дістануть тіла 23-х людей. Найменшій загиблій було всього 5 років. 20 дніпрян отримали важки травми.
Зруйнований дім знесли, а на його місці звели церкву і монумент. Щороку цього дня на місці трагедії збираються рідні загиблих. Сьогодні прийшло близько сотні містян.

Лідія Федорівна, дніпрянка: «Моєї сестри онучка тут жила. Зараз вони мешкають біля аеродрому. Збудували собі хату, там живуть. Їх не було вдома. А саме у цьому під’їзді, де частина будинку відвалилася, вони мешкали. Але їх не було, вони були у бабусі».

Покладають квіти до монумента рятувальники, які 15 років тому розбирали завали, жителі сусідніх будинків і представники міської влади.

Едуард Підлубний, директор департаменту соціальної політики Дніпровської міськради: «Найголовніше, що ми сьогодні робимо і чого ми тут присутні, ми повинні пам’ятати про тих, кого вже нема з нами. Будувати храми, вшановувати невинно загиблих від техногенних трагедій. Так, і тієї трагедії, яка сьогодні розгортається в нашій країні».

Офіціальна версія трагедії – несправність газорозподільчого пункту. Керівники місцевої газової компанії за рішенням суду отримали до чотирьох з половиною років ув’язнення.