Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі вшанували ліквідаторів Чорнобильської аварії

У Дніпрі вшанували ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи. Ветерани пожежної охорони, рятувальники з’їхалися зі всієї області. Перед каплицею Неопалимої Купини провели молебень та вшанували пам’ять загиблих.

На території 19-ї Державної пожежно-рятувальної частини подякували пожежникам-ветеранам, які допомагали у ліквідації страшної трагедії у Чорнобилі.

Андрій Кульбач, начальник головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області: «Щорічно, починаючи з 2006 року, в Україні вшановують пам’ять наших героїв – ліквідаторів тієї страшної трагедії-катастрофи, яка трапилась на Чорнобильській АЕС».

Герої невеличких міст – Новомосковська, Нікополя, Павлограда. Тисячі ліквідаторів аварії були саме з Дніпропетровської області.

Олег Рубан, ветеран: «Я с Кривого Рога. Один с первых был ликвидатором аварии на Чернобыльской АЕС мая 1986. Работал на станции».

Ветерани себе героями не вважають. Вони кажуть, що лишень виконували свою роботу.

Володимир Волков, ветеран: «Я с Никополя. Мы в 86 году вместе со сводным отрядом Днепропетровской области были направлены в Чернобыль, где выполняли задачи по ликвидации аварии на Чернобыльской АЕС. Честно говоря, нас делают героями, а мы тогда не были героями, мы делали просто свою работу».

Цього дня на честь пожежних-ліквідаторів відкрили стелу.  Вшанували пам’ять не тільки тих, хто поклав своє здоров’я, а й тих, кого вже немає поряд.

Микола Лукашук, голова Дніпропетровської обласної ради: «Сьогодні ми відкрили стелу та вшанували пам’ять безпрецедентному подвигу ліквідаторів-чорнобильців, які ліквідували аварію на Чорнобильській атомній електростанції. 35 років тому 34 тисяч дніпропетровчан зголосилися виконати свій службовий та громадський обов’язок».

На сьогоднішній день в живих залишилися лише 11 тисяч ліквідаторів. Держава та місцева влада допомагає сім’ям житлом, виплатами та безкоштовними ліками.