Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі відзначили Міжнародний день лялькаря — театральному святу виповнюється 20 років

У Дніпрі відзначили день лялькаря. Цьому театральному міжнародному святу виповнюється 20 років. З початку його відзначали лише майстри, які виготовляли ляльок, а згодом це свято охопило і акторів, які «оживляли» іграшки. В цей день традиційно грають лялькові спектаклі, проводять дискусії, влаштовують зустрічі.

На сцені коледжу культури майстер-клас.

Актор театру та кіно Олександр Максяков ділиться нюансами управління лялькою-маріонеткою: «Чим лялька дивиться? Носом. Коли вона носом дивиться, то у глядача виникає уява? Не уява, а розуміння, куди вона рухається».

Як натягувати нитку, як рухати ляльку, аби глядач повірив у те, що вона живе окремо від ляльковода. Професійними секретами у Міжнародний день лялькаря метр сцени поділився зі студентами.

Олександр Максяков, актор театру та кіно: «Взагалі лялька — це така цікава штука, що їх треба опановувати все життя. Я закохався в цю справу, коли мені було 18 років. А зараз, дивіться. Ну, це любов, це любов всього життя».

Лялька-маріонетка — складний інструмент. Керування нею не входить в основну програму коледжу. Однак, це цікавий професійний досвід, говорять студенти.

Вікторія Меркулова, студентка лялькового курсу: «Ми, як живі люди, не можемо інколи показати свої емоції насправді. А через куклу це передаємо. Свою любов, свою турботу, своб якусь злість»

Ліза Лисюн, студентка лялькового курсу: «Ляльки передають дуже глобальні проблеми, вони їх завуальовано, але вони їх дуже сильно показують».

Офіційному святу лялькаря 20 років. Свято молоде, однак, лялька в історії та культурі, у тому числі української, має особливе значення.

Олександр Максяков, актор театру та кіно: «Лялька— це щось містичне всеодно. І якщо до неї відноситись не з повагою, то коли небудь вона тобі помститься».

Традиційно театр ляльок вважається дитячим. Однак, ті цінності, які передають забавки — глибокі і часто філософські. І до професійного свята студенти коледжу культури поставили свою першу за воєнний час виставу. Дистанційно.

Олесандра Коляда, викладачка майстерності актора з лялькою: «Ця казка балаганна, головний персонаж там був Петрушка. У зв’язку з тим, що трапилось 24 лютого, я вирішила Петрушку взагалі прибрати і акцент зробити на наших українських героях».

Замість Петрушки — козак Василько, а замість баби Яги — дівчина красуня. Щастя — головна думка студентської вистави. А мир — це те, до чого прагнуть лялькові персонажі.

Читайте також: У дніпровському притулку виходжують двох коней, що постраждали від війни