Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі відкрився артпростір «Модуль тимчасовості»: що це таке

За підтримки міського голови Бориса Філатова у центрі Дніпра розташувався найбільший артпроєкт року — «Модуль тимчасовості» (Module of Temporality — MOT).

Заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів, директорка департаменту гумполітики Ксенія Сушко отримала доручення контролювати організацію Тимчасового культурного простору. Сьогодні вона відвідала його з інспекцією.

Це двоповерхова будівля, складена з 27 контейнерів-модулів, із виставкою робіт світових та українських художників. Тут також проведуть серію кінопоказів і лекцій. Мета проєкту — привернути ще більше уваги до України та зібрати кошти на відновлення культурних установ, які постраждали внаслідок російської агресії. 

Візуал проєкту розробила дизайн-студія CREVV, а архітектурну концепцію та інтер’єр — бюро Слави Балбека.

Перед тим проєкт працював на Контрактовій площі у Києві і зібрав близько 30 000 відвідувачів. Він організований київською командою don’t Take Fake, подорож реалізується за підтримки фонду USAID.

У команді don’t Take Fake пояснюють, що МОТ — «це спроба зафіксувати плинність життя та часу в мистецтві, а також показати його невизначеність і водночас підтримати бажання в усіх, хто залишається в Україні, продовжувати жити, створювати та виборювати».

Всередині виставкового простору представлені полотна, скульптури, інсталяції та аудіовізуальні твори 28 художників з 10 країн світу. Куратором виставки виступив Фабріс Бусто — французький арткритик, головний редактор журналу Beaux Arts. 

В експозиції «Модуля тимчасовості» представлені роботи українських митців та мисткинь — Жанни Кадирової, Марії Куліковської, Романа Мініна, Олексія Кондакова, Олексія Сая, Нікіти Кравцова та Володимира Манжоса.

З міжнародних — французькі художники JR та Zevs, стритарт-художник Vhils — автор київського муралу з зображенням Сергія Нігояна, американський скульптор Марк Дженкінс, південнокорейська мисткиня KIMSOOJA, індійський авангардист Субодх Гупта та лос-анджелеський художник Клеон Петерсон. 

З повним списком учасників можна ознайомитися на сайті простору.

Після завершення проєкту команда MOT планує організувати благодійний аукціон. На ньому виставлять частину робіт, представлених в експозиції простору, а також інші твори художників. 

Також у МОТ проводитимуть кінопокази, перформанси, лекції та дискусії. Тут можна купити і сувеніри, розроблені у співпраці з українськими брендами.

«Модуль тимчасовості» відкриється у червні і працюватиме без вихідних протягом трьох тижнів: з 13:00 до 20:00 — у будні та з 11:00 до 20:00 — у вихідні.

Вхід за вільною ціною, але рекомендована вартість квитка — 200 гривень. На спеціальні події, що стартуватимуть в окремі дні після закриття експозиції, вхід буде лише за платними квитками, доступними на сайті MOT. 

Читайте також: У Дніпрі перевіряють роботу тимчасових укриттів у комунальних закладах міста