Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі відкрили зворушливу виставку про Маріуполь

Пекло очима жителів зруйнованого рашистами міста. У Музеї історії Дніпра відкрили виставку «Укриття Маріуполь». Автори зібрали колекцію безцінних світлин українських захисників, речей зі сховищ Азовсталі, з житлових будинків. Усе для того, щоб кожен знав: історію не завершено, про Маріуполь і полонених ніхто не забув.

«Укриття Маріуполь» – виставка про тих, хто вижив на Азовсталі, заводі Ілліча і в будинках розтрощеного рашистами Маріуполя. Перша локація – саме маріупольська стела на в’їзді до міста.

Олександра Бірюкова, директорка Музею історії Дніпра: «Ми знаємо і розуміємо, що коли в мирному місті, мирній країні мешканці Маріуполя, коли бачили цю стелу, гості, заїжджаючи до міста, вони бачили себе в безпеці, в укритті. В безпеці і укритті відчували себе всі мешканці до 24-го лютого».

Євген Хорошилов, начальник управління культури Дніпровської міськради: «Дуже пронизлива і дуже яскрава виставка, яка допоможе всім містянам і гостям Дніпра відчути той жах, який відчули на собі мешканці Маріуполя».

Експонати до Музею історії Дніпра приносили жителі Маріуполя, волонтери і військові, які пройшли пекло війни.

Лілія Кравець, співзасновниця благодійного фонду «ТАПС»: «Ми передавали і залишки від гармат, які працювали по Маріуполю, залишки воєнної форми росіян, сухпайки росіян, які після них залишилися. Багато експонатів. І осколки, які летіли по нашим домам».

В експозиції кілька локацій. Коридори, сховище та Азовсталь.

Олександр Халявінський, керівник центру підтримки переселенців «Я – Маріуполь»: «Дуже важко і емоційно розповідати про ті події, що були там, в Маріуполі. І сьогодні для кожного дуже важко приходити сюди. Але це дуже важливо – приходити, дивитися і розповідати, що там було, що там зараз відбувається».

Експозиція працюватиме протягом місяця – з середи по неділю. Вхід безкоштовний.