Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі відкрили виставку про війну з росією

Сучасна війна очима українських письменників і поетів. У Дніпрі відкрили виставку-інсталяцію «Слово на сходах до Перемоги». В експозиції більше 30 книг, фотографії і артефакти з передової. 

В музеї «Літературне Придніпров’я» нова експозиція. Письменники з усієї України представили свої книжки. Дніпровська авторка Ганна Терянік пише 8 років. Усі її книжки — про війну.

Ганна Терянік, письменниця: «Про те, чим ми живемо з 2014 року. Це не обов’язково суха проза і констатація фактів. Це емоції, почуття, людські життя, трагедії або радість».

У просторій залі презентували 33 книги про події від самого початку окупації росією українських територій. Сюжети не тільки прозою, а й у віршах.

Анастасія Шапошнікова, співробітниця відділу музею «Літературне Придніпров’я»: «Це є книги з 2014 року до лютого 2022 року. І те, що вже стосується подій після лютого. Деякі книги, як і вірші, справді написані нещодавно. Є книги, які представляють людей, що наразі воюють, та які, на жаль, загинули. Можна побачити книгу «Спокійної ночі» Максима Петренка, тут знаходиться такий амоніт. Він невипадково його подарував разом з книжкою. В нього декілька амонітів і один він завжди приносив з собою на фронті».

Серед авторів відомі на всю країну та за кордоном імена — Віталій Запека, Сергій Жадан та Олена Герасим’юк.
Виставку доповнюють 4 інсталяції — різноманітні предмети з передової.

Анастасія Теплякова, співробітниця відділу музею «Літературне Придніпров’я»: «Звісно, як тло ми використовували і прапори, які підписувалися волонтерами, бойові прапори. У нас навіть є двері від машини, що простріляні осколками. Навіть вже є російські експонати від вже «хороших росіян».  Її неофіційна назва — це святий Віктор. Тому що тут в нас є колесо, простріляне осколками, і є двері від машини, яка називається «святий Віктор».

Експозиція в музеї «Літературне Придніпров’я» працюватиме місяць.