Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі відкрили 13-у мініскульптуру на честь відомого лікаря Івана Лєшко-Попеля

Історія Дніпра у маленьких бронзових скульптурках. У місті урочисто відкрили нову мініскульптурку на честь відомого лікаря минулого століття Івана Лєшко-Попеля. Де саме вона знаходиться? 

«Три, два, один- тринадцята мініскульпура проєкту «Відчуй Дніпро».

На лікарській валізі сидить кіт, що тримає у лапах склянку з валер’янкою. Чергову бронзову скульптуру присвятили відомому медику 20 сторіччя, нашому земляку Івану Лєшко-Попелю.

Карен Агаджанян, автор проєкту «Відчуй Дніпро»: «Він лікував людей безкоштовно, він рятував життя. Всі лікарі нашого міста, і взагалі України, творять просто чудеса. І велика їм вдячність, і така від нас пошана. Їх героїзм взагалі не має ніяких меж. Вони круті і ми їх за це любимо, поважаємо, тому ось такий маленький подаруночок нашим лікарям».

Встановили мініскульптуру в символічному місці. Там, де навчаються майбутні ескулапи – на будівлі Дніпровського державного медичного університету.

Олександра Бодня, представниця департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міськради: «Бути лікарем — це дуже важка справа. Наші лікарі вийшли з одного фронту – ковіду, і зайшли в інший – війна. Наразі ця мініскульптурка є дуже важливою підтримкою і для лікарів, і для містян».

Автор бронзового витвору — дніпровський митець Дмитро Резніченко. На урочистий захід прийти не зміг. Роботу презентувала його дружина.

“Якщо уважно придивитися, то можна побачити молоточок, ножиці, записну книжку лікаря, також там є фонендоскоп”.

Бронзову скульптурку переробляли кілька разів. На все про все пішло пів року.

Ірина Стоволосова, дружина скульптора: «Спочатку він вивчав біографію, історію цієї людини, якісь факти історичні. Потім з’ясовував, яким медичним приладдям користувалися лікарі в той час. А потім вже створював сам шедевр. Котик теж повинен бути в образі».

Поруч зі скульптуркою — QR-код, за допомогою якого глядач знайомиться з видатним медиком.

Євген Хорошилов, начальник управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради: «Дуже великий сенс має відкриття цієї скульптурки, взагалі реалізацій цієї серії, яка може бути використана, як ось така жива можливість вивчити історію Дніпра за особистостями, за подіями, за символами».

Григорій Гельфер, керівник Художньої ради при міському голові Дніпра: «Програма «Відчуй Дніпро», яку підтримує наша програма «Культурна столиця» міського голови, дуже важлива, бо це надає нашому місту якогось смаку, якогось кайфу. І це, я вважаю, дуже важливо».

Проєкт «Відчуй Дніпро» налічує мінімум 70 ескізів. А це означає, що на вулицях міста незабаром з’явиться новий бронзовий витвір.