Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі відкрилася виставка робіт військових, переселенців і місцевих митців «Герць 18++»

Глузувати над російським ворогом — святе. З таким гаслом відкрилася виставка «Герць 18++». Картини, скульптури та інсталяції авторства військових, вимушених переселенців і місцевих митців. 

Негативне спливання флагману чорноморського флоту відкрило виставку «Герць 18++». Під водою опинились і пасажири судна — Толстой, Достоєвський, Пушкін, Лєрмонтов та Горький.

Сергій Добровольський, митець: «Славетний крейсер у нас пішов на дно. А з ним взагалі і вся російська культура і культурні коди, які притаманні росії — матрьошки, балалайки, самовари і тому подібне».

Представлені роботи наслідують давню козацьку тактику здобуття ментальної перемоги над ворогом ще до початку битви — за допомогою гумору. Це і є так званий «герць».

Лідія Гужва, співорганізаторка виставки: «Це войовнича насмішка над ворогом, над смертю, над життям і над собою, яка властива нам, українцям, яка властива козакам, яка закріплена в наших історичних творах і картинах».

Картини, скульптури, інсталяції, ідеї яких народжені під ворожими кулями, викликають неповторні емоції, кажуть відвідувачі.

Яна Чумак, дніпрянка: «Враження такі, знаєте, складні. І цікаво, і страшно, і часом марудно так, навіть противно іноді. Але все це дуже цікаво».

В експозиції роботи військових, переселенців та місцевих митців. Дотепні скульптури, карикатури та алегорії до війни допомагають триматися навіть у найважчі часи, кажуть творці.

«Це наш ментальний захисник. Це Тарас Григорович Шевченко. Ми його дуже поважаємо. Може воно дещо кощунство, Шевченком по салу. Але ми його любимо і поважаємо».

Є в картинах і погляд у майбутнє. Дмитро – військовий, який проходить службу у Дніпрі. Художник висловив власне бачення перетворення тези «віримо в ЗСУ».

Дмитро Коломойцев, військовий, художник: «Це секта у всій її ритуальній повноті. Тобто якісь ритуальні приблуди для перемоги, для того, щоб дали звільнювальні. Вони по-різному працюють. Кнопочка називається «стоп». Звідки вона з’явилася — незрозуміло, але ми просто на неї іноді натискали і воно призводило до разючих результатів».

Виставка працює у Будинку архітектора. Відвідати її може кожен бажаючий. Проте, організатори попереджають: відповідальність за збереження здорового глузду глядач бере на себе.