Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі відкрилася виставка “Іловайськ 2014” в історичному музеї


Іловайськ 2014. Виставка з такою назвою відкрилася в історичному музеї. Тут понад 60 картин, зроблених фотохудожниками, які провели десять днів з бійцями АТО у місті перед виходом через так званий «зелений коридор». Для багатьох учасників ці фото стали останніми в житті. Та тих, хто загинув в Іловайському котлі побратими не забувають. І хочуть, щоб про них не забували й інші.


Ось такими бійцю батальйону «Донбас» запам’яталися події дворічної давнини, що сколихнули весь світ. Іловайський котел став однією з найстрашніших битв для української армії за час війни на Сході. І той так званий «зелений коридор» навічно закарбувався в пам’яті військових.

«Но этот «зеленый коридор» оказался последним для многих бойцов, к сожалению. Много раненых и погибших», – пригадує боєць батальйону «Донбас» «Саланг».

Цей проект –  своєрідна данина пам’яті загиблим в Іловайську. А ті, кому вдалося залишитися живими після пекла, можуть лише згадувати своїх побратимів.

«Краще пам’ятати їх живими, ніж обгоріле вуггілля, кістки…», – з болем говорить боєць батальйону «Донбас» «Гоша».

Вперше цю фотовиставку презентували в Києві, далі  вона «гастролює» містами України. За словами бійців, вона повністю передає атмосферу тих жахливих днів. На фото –  всміхнені солдати, їхнє повсякденне життя, побут, допомога місцевим, і звісно – війна… Кожна фотографія має свою історію.   У нашому місті виставка пробуде два тижні.

«Эта фотовыставка работает на патриотическое воспитание подрастающего поколения», – говорить організатор виставки Аліна Сологубова.

Вже в перший день виставки відвідувачів – чимало, тож цілком ймовірно, що мету буде досягнуто. Ось ця жінка також цього бажає, бо її чоловік потрапив у полон в Іловайську, а слідом за батьком і син пішов воювати. Тепер мати не може розповідати про війну без сліз.

«При слове «Иловайск» дрожь берет. Очень жалко эту территорию, очень», – каже відвідувачка фотовиставки Олена Калачникова.

Тремтіння бере й самих бійців, адже ті пекельні дні неможливо забути. І хоч загиблих героїв не повернути, ці світлини допоможуть не забувати їх…