Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі та області активізувалися небезпечні отруйні павуки

У зв’язку з глобальним потеплінням і зміною клімату, у Дніпрі та області активізувалися небезпечні отруйні павуки, укус яких може викликати сильну алергічну реакцію і навіть смерть. Це щонайменше чотири види членистоногих, укус яких доставляє людям чимало проблем.

Найтоксичнішим вважається каракурт, який мігрував до нас з півдня і чия отрута у 15 разів сильніше, ніж у гримучої змії. На щастя, кількість яду, що він вприскує, значно менше змеїної.  Проте, якщо вчасно не надати допомогу, можуть бути серйозні наслідки.

Також у Дніпрі і області з’явилися рідкісні для цієї місцевості жовті павуки. Укус павука жовтого досить болючий та схожий на укус оси. В окремих випадках отрута павука може викликати некроз тканини, нудоту, нездужання і лихоманку, а у деяких випадках – летальний результат.

Якщо ви виявили павука у себе вдома, візьміть банку і за допомогою неї спіймайте членистоногого, але не намагайтеся взяти його руками, тому що він може вкусити – проколоти людську шкіру і впорснути отруту.
 Якщо вас укусив павук, то варто звернутися до лікаря, а до приїзду прикласти на місце укусу щось холодне.

Щоб уникнути проблеми, Олексій Турчак, інструктор з надання першої невідкладної допомоги, радить на прогулянку в парк, в ліс, до водойми обов’язково одягатися так, щоб були прикриті руки і ноги.

“Одна з головних помилок при укусі як павука, так і змії – міф, що потрібно терміново відсмоктати отруту, – говорить він. – Тут більше ризику, ніж користі, адже це малоефективно. Людина просто не зможе висмоктати стільки отрути. Також в роті можуть бути ранки, та й контакт з кров’ю потерпілого небезпечний”.