Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі розпочався сезон фонтанів

У Дніпрі запустили фонтани. Через воєнний стан графік підключення міських водограїв змістився майже на місяць. Однак, до Дня захисту дітей струмені води таки порадували містян і гостей Дніпра.

Ксенія Штомпель, журналістка: “Це фонтан «Арка закоханих» – улюблене місце відпочинку дітей та дорослих. Особливо струмені води тішать молодят. За 11 років існування цього фонтану тут з’явилися свої традиції. І попри війну, водограй працює”.

Найбільша водяна конструкція міста складається з шістдесяти 5-метрових струменів, які в 2 ряди б’ють, утворюючи собою арку. Поруч ще близько пів сотні різновисотних струменів, які імітують хвилі. Дніпрянам та гостям міста такий витвір до вподоби.

“Мені дуже подобається. Зараз я тут живу тимчасово, тому кожен ранок сюди спускаюся. Дуже подобається. Я думаю, що людям потрібно якесь заспокійливе, тому я на це дивлюся дуже позитивно. Кожна людина має право на позитивні емоції”.

“Людина повинна себе відводити від таких стресів, від такої навали. Тому хай фонтани б’ють, хай природа квітне і люди нехай посміхаються. Ну, і разом перемагаємо”.

Цьогоріч запуск всіх фонтанів у місті пройшов із запізненням через воєнний стан в країні.

Олексій Прохоров, начальник управління з обслуговування гідроархітектурних споруд Дніпроводоканалу: “На сегодняшний день в городе запущено из 14 фонтанов 12. Все, кроме “Поріг ревучий” и фонтана возле горсовета. Хочется отметить, что фонтаны — это действительно позитивное мероприятие. Фонтаны в себе несут успокоение, несут радость людям”.

«Арка закоханих» стала одним з романтичних символів міста.
З першого дня запуску фонтану молодята перевіряли своє кохання на міцність, пробігаючи крізь струмені води.

Ксенія Штомпель, журналістка: “А так виглядає душа водограю під назвою «Водяна сфера», дніпряни його називають «Кульбаба». Мало хто знає, що аби випустити струмінь води та потішити жителів і гостей міста, потрібна складна система”.

Пан Григорій – працівник водоканалу. Запускає фонтан протягом 6 років. І хоча для того, щоб запусти всю складну систему, виявилося, потрібно всього 10 секунд, він жартує: іноді й сам плутається в кнопках.

Григорій, працівник водоканалу: “Вот, це включається фонтан. Ось це перелив, це з нижньої чаші у верхню чашу включається подкачка води. Вообще, береться вода з Дніпра”. 

Водограй з’явився на набережній до Дня міста в 2007 році. Проектував його Богдан Водолажченко. «Сфера» має об’єм майже сотні кубічних метрів. Кульбаба – це ще й подих свіжості для відпочивальників, а не лише декор.

Олексій Прохоров, начальник управління з обслуговування гідроархітектурних споруд Дніпроводоканалу: “Здесь любят отдыхать как взрослые, так и дети. Радует всех и освежает воздух, и работает кондиционером в жаркую погоду”.

Тішити дніпрян та гостей міста водяними потоками фонтани будуть до кінця вересня. А комунальники традиційно закликають споглядати, а не пірнати в міські водограї.