Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі розказали, як безпечно купити нерухомість і не натрапити на гачок шахраїв

Уникнути шахрайства: як дніпрянам перевірити документи при здійсненні операцій з нерухомістю.

«Першим і найважливішим кроком є перевірка інформації про об’єкт у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Отримати цю інформацію можна як у паперовому вигляді, так і в електронному: можна звернутись до будь-якого суб’єкта державної реєстрації та адміністратора ЦНАП, а також нотаріуса (державного або приватного)», – зазначила Марина Риженко, головна спеціалістка відділу захисту інтересів територіальної громади міста у сфері земельних відносин управління представництва та захисту інтересів територіальної громади міста у судах загальної юрисдикції департаменту правового забезпечення ДМР. 

Також важливо перевірити технічний паспорт на нерухоме майно. Важливо, аби в ньому були відсутні будь-які штампи чи відмітки про самочинність або необхідність введення в експлуатацію будівель та споруд. 

«Нагадаю: угоди, які посвідчують перехід права власності на нерухоме майно,  укладаються виключно у письмовій формі та нотаріально посвідчуються. Також правочини підлягають обов’язковій державній реєстрації. При укладенні договору необхідно уважно прочитати та перевірити вказану в ньому особисту інформацію (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер тощо), звернути увагу на отриману інформацію з відкритих реєстрів, з реєстру довіреностей, інформацію про зареєстрованих осіб та багато іншого», –додала Марина Риженко.

У Дніпрі повноваження щодо здійснення державної реєстрації покладено на департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур ДМР (вул. Старокозацька, 56).