Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі призупинили будівництво нового аеродрому

Невчасне освоєння коштів, довічні підготовки, підозрілий тендер… А тепер і взагалі – замороження будівництва нового аеродрому у Дніпрі. Зведення летовища, про яке так давно мріють дніпряни – під загрозою зриву. В чиїх інтересах, аби смугу, що належить державі, так і не звели – дивіться в спецрепортажі.

Летовища не буде? Антимонопольний комітет призупинив будівництво аеродрому в Дніпрі, бо Міністерство інфраструктури не повідомило комітет про намір надати аеропорту державну допомогу обсягом 1,5 мільярда гривень.   

“Наразі Комітету з відкритих джерел відомо, що будівництво злітно-посадкової смуги Міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ» розпочалося ще в 2020 році та продовжується в 2021 році.

Отримувачами державної допомоги в рамках цього проєкту є “Укрінфрапроект”, ДП «Фінансування інфраструктурних проектів» та ТОВ «МА «Дніпропетровськ». 

Оскільки “Укрінфрапроект” та ДП «Фінансування інфраструктурних проектів» не обиралися за конкурентною процедурою, не можна стверджувати, що надана їм економічна вигода була б доступною за звичайних умов. Відтак, у комітету є підстави вважати, що дана фінансова підтримка могла суттєво вплинути на конкуренцію в регіоні”. 

Тим часом у міністерстві інфраструктури про заморозку будівництва ані слова. Ми намагалися отримати коментар у Держагентства інфраструктурних проектів України, яке є замовником будівництва.

Альона Векліч – головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності керівництва в Державному агентстві інфраструктурних проектів України: “Ми, на жаль, не можемо прокоментувати, бо наразі голова в АМКУ (Антимонопольний комітет України) і вони з’ясовують в цьому питанні всі деталі, і в чому, власне, річ. Тому, як буде рішення – ми про це відразу напишемо у ФБ”.

Зате голова Держагентства інфраструктурних проектів Кирило Хом’яков  активно звітує про перебіг робіт на аеродромі. Ось свіженький допис на ФБ.    

“Статус робіт по аеропортах:

✈️У Дніпрі:

▫️триває влаштування тимчасової огорожі будівельного майданчика;

▫️влаштовані тимчасові дороги;

▫️ влаштовані фундаменти під бетонні заводи;

▫️наступний крок – влаштування корита під перон”.

Виходить, 9-й місяць ніяк не можуть звести будівельний майданчик? А ми нагадаємо, що ще у вересні минулого року екс-губернатор Дніпропетровської ОДА, Олександр Бондаренко, зібрав пресу, аби показати початок будівництва дніпровського аеродрому.

 Незрозуміло що зробили за 7 місяців, однак лише 16-го березня вже міністр інфраструктури України Владислав Криклій знову оголосив: роботи розпочалися!

Владислав Криклій – міністр інфраструктури України: “Стартувало будівництво  першої черги нового аеродрому в Дніпрі. Вже до кінця наступного року пасажири зможуть користуватися новим терміналом, а літаки — новим пероном. І черга будівництва охоплює будівництво перону та руліжних доріжок, що дозволить з’єднати новий термінал з існуючою злітною смугою на час будівництва нової”.

Однак міністр забув уточнити: стартували не основні роботи, а підготовчі. Цю інформацію вже довелося оголосити голові Держагентства інфраструктурних проектів України, яке є замовником будівництва.   

Кирило Хом’яков – голова Держагентства інфраструктурних проектів України: “До кінця квітня у нас виконуються підготовчі роботи генпідряду: будується майданчик, під’їзні дороги, огороджується майданчик, база генпідрядника, комунікації під цю нову базу і максимальна готовність до початку ґрунтових робіт.  З 19 квітня починаємо ґрунтові роботи, які будуть тривати два місяці. Усі етапи будівництва йдуть наразі за планом”. 

Тож справа навіть не в тому, що антимонопольний комітет призупинив будівництво аеродрому. Ґрунтові роботи повинні були початися ще 19 квітня! Але тепер є офіційна відмовка! Нагадаємо, будувати новий аеродром держава починає з перону та руліжних доріжок, які поєднають новий термінал зі старою смугою, яка, нагадаємо, належить фактично Ігорю Коломойському. 

Щодо терміналу – його будує приватний інвестор Олександр Ярославський. Однак й тут маємо підґрунтя для незрозумілих махінацій. Бо земля під новим терміналом була здана в оренду на 40 років фірмі “ДНІПРОАВІА”. А не відразу новому забудовнику.

Олена Доненко – юристка: “А вже через місяць вона була передана у субаренду – до фірми нового забудовника, пана Ярославського. Таким чином ми можемо вбачати в цьому певні маніпуляції та якісь ричаги на майбутнє, щоб пан Коломойський міг й надалі використовувати своє становище на авіаційному ринку Дніпра”.

Олександр Охрименко – економічний експерт, директор Українського аналітичного центру: “Як тільки з’являється оці різні прокладки, те що ви назвали, це говорить про те, що хочуть вкрасти гроші державні. Фірма-прокладка для чого потрібна? Щоб прибуток залишати на фірму-прокладку”.

 Та на сьогодні підрядник не тільки відстає від графіка, а й взагалі призупинив роботи. У висновку маємо провал будівництва аеродрому в Дніпрі. Побоювання, що летовище стане довгобудом – стає реальністю?