Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі пройшов звітний концерт Школи диригування

У Дніпрі урочисто завершився проєкт Спілки театральних діячів України — Школа диригування. Цього разу її приймала Дніпропетровська філармонія імені Леоніда Когана, а куратором виступив її головний диригент Віктор Плоскіна. 

Катерина — починаюча оперно-симфонічна диригентка. Коли дівчина дізналася про школу диригування від маестро Віктора Плоскіни, впевнено вирішила взяти участь у навчанні.

Катерина Косецька, диригентка: «Як таких, шкіл у нас із диригування в Україні немає, на жаль. І це проблема, тому що диригентам потрібна практика з оркестром, а більшість диригентів їх не має. Саме цей майстер-клас дав можливість попрактикуватися, і плюс — навчитися техніці диригування у самого пана Віктора».

Навчання проходило чотири дні. Молоді диригенти приїхали з різних куточків України. Заявки подали 27 претендентів, з яких обрали вісім учасників.

Андрій Желізко, диригент: «Це робота і комунікація з людьми не тільки в музичному плані, а ще й в психологічному, і в спілкуванні один з одним. Вміння відчути оркестрантів, вміння дослухатись до них. Тобто такі речі набуваються лише в практиці. І таким речам неможливо навчитися лише на лекціях чи займаючись у класі педагогів, і тільки слухаючи їх настанови».

Після проходження курсу провели заключний концерт, де виступив кожен з восьми учасників.

Віктор Плоскіна, український диригент, заслужений артист України: «Я показував деякі цікаві речі з оркестром. І зараз у нас є концерт, який має назву «Шедеври світової класики». Навчали професійним речам, дуже специфічним. Я не захотів би вдаватися у професійні речі, але вчили того, де ніде не навчать».

Читайте також: Переможці «Студентської весни-2023» в Дніпрі передали свої виграші на потреби армії