Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі продовжують перевіряти стихійні та офіційні ринки — шукають заборонену рибу

Після трагедії на Каховській ГЕС, торгівля рибою — під забороною в окремих регіонах країни. Таке рішення прийняли через загрозу життю та здоров’ю українців. Перевірки ринків тривають, торгівлю контролюють. Який ринок перевіряли цього разу та чи знайшли порушення? 

Ботулізм — смертельна небезпека, з якою можна стикнутись, скоштувавши інфіковану рибу. Заборона торгівлі річними продуктами діє в Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях.

Таке рішення ініційоване через підрив Каховської ГЕС російськими окупантами. Рівень води в деяких регіонах критично знизився, що спровокувало мор риби, яка може опинитись на прилавках. Комісійні групи інспектують ринки — виявляють порушення правил торгівлі.

Продавці спілкуватись з представниками комісії не стали. Дочекались висновку лабораторії ринку.
Документація «Озерки» в порядку. Риба імпортна, з Прибалтики, заморожена, кажуть представники ринку.

Лілія Ковальова, завідувачка дільниці №18 центрального ринку «Озерка»: «Відразу перевіряємо, які партії привозяться з документами. Тільки це доставляється й виставляється невеличка кількість продукції. Крига є в морозильних камерах, так що все в порядку».

Самі робітники запевняють: відповідально ставляться до якості продукції.

Ірина Ткаченко, провідний лікар лабораторії: «Дивимось, якщо риба свіжа по органолептиці — ми її випускаємо. Якщо в нас якісь сумніви є — ми робимо мікроскопію».

Комісійні групи перевірили документи та продукцію на більшості ринках Дніпропетровської області, інспектування триває.

Олена Лукацька, головна спеціалістка відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби: «В Дніпропетровській області працює 92 агропродовольчих ринка, з них перевірено вже 86. В місті Дніпрі працює 24 агропродовольчих ринка. На сьогоднішній день перевірено вже 15».

Продавці кажуть: торгують вже багато років, тож неякісну продукцію ніколи не реалізують.

Ніна, продавчиня риби: «20 років працюю на рибі, ніхто не отруїлся. Все добре. Сама також їм. Так що все чудово. Нехай люди не бояться, йдуть і спокійно купують».

Фахівці підсумовують: не покупайте рибну продукцію, якщо ви не впевнені в її походженні.

Читайте також: Скорочений робочий тиждень: як на нього переходить світ і чи можливо таке в Україні