Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі показали, як накрити новорічний стіл в українських традиціях

Хрон — для здоров’я, гарбуз — замість олів’є. Українська кухня має власні традиції і налічує чимало страв. Стіл господині на Новий рік накривали багатий і щедрий. На столі не менше 12 страв, які символізують місяці року. Тож, як накрити святковий стіл в українських традиціях? 

Олена Булах, голова ГО «Асоціація рестораторів та готельєрів м. Дніпро»: «Ми звикли, що не мислимо наших столів без олів’є, без шуби, бутербродів з червоною ікрою та шпротами. Але ця епоха йде, бо олів’є все-таки не є традиційною українською стравою».

Предки готували з того, що самі вирощували. Салати з гарбуза, буряка тощо. Страви з хроном смакували 300 років тому.

Ніна Войтович, директорка дніпровського центру професійно-технічної освіти туристичного сервісу: «Коли чоловік або парубок вирушав на далеку дорогу, дружина надавала к вареному яйцю обов’язково шматочок хрону. Чому? Тому що це антисептик за тих часів був, і він використовувався, коли необхідно було підтримати стан здоров’я».

Прикрасять святковий стіл холодець, вареники, голубці, млинці і український борщ.

Олена Булах, голова ГО «асоціація рестораторів та готельєрів м. Дніпро»: «У борщі має бути м’ясо. Взагалі борщ — це нематеріальна спадщина України. І є одна господарка на Полтавщині, яка має вже близько 90 видів борщу».

Українська кухня різноманітна і багата на рецепти для новорічного столу.