Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі поблизу зупинок громадського транспорту встановлюють бетонні захисні споруди

На вулицях Дніпра з’являться спецзупинки. Після численних бомбардувань, у місті вирішили збільшити кількість захисних споруд. У місцях найбільшого скупчення людей встановлять мобільні укриття. Вони сертифіковані і навіть пройшли випробування на передовій. 

«Так виглядає наша захисна споруда. Товщина складає 200 міліметрів, виконана з надміцного бетону».

Біля залізобетонних блоків комерційний директор підприємства з виробництва залізобетонних конструкцій Олег Яницький розповідає про переваги нових спецзупинок.

«Вона може витримати ударну хвилю від будь-якого з існуючих снарядів і кулеметну чи автоматну чергу». 

Захисне модульне укриття складається з 10 або ж 13 залізобетонних блоків. Передбачено кілька входів та місця для сидіння. Також укриття обладнають освітленням, лавами та системою обігріву. У разі тривоги одночасно тут можуть перебувати щонайменше до сорока осіб, додають на підприємстві.

Олег Яницький, представник підприємства: «З 15-го року ми виготовляємо ці конструкції. Їхня основна мета — це захист людей, які будуть знаходитися всередині». 

Продукція сертифікована та узгоджена з військовими, додають фахівці. І з 2015 року неодноразово пройшла випробування на передовій, витримавши серйозні обстріли та вибухи, зберігаючи життя наших військових.

Ігор Вакалюк, представник підприємства: «Оце арматурний каркас нашої захисної споруди. Витрата арматурної сталі: у нас на сьогодні цей каркас іде десь 250 кілограм на куб виготовленої продукції. Бетон плюс каркас арматурний — це надійна споруда для захисту населення».

Саме через такі високі показники безпеки у міськраді і вирішили оснастити місто такими спорудами. Це дасть змогу захистити населення від бомбардувань, а також збільшити кількість існуючих укриттів.

Антон Андрієнко, головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності міського голови та його заступників Дніпровської міськради: «Було прийнято рішення щодо встановлення на території міста певної кількості таких захисних споруд в місцях масового скупчення людей, аби можна було швиденько укритися і не бігати шукати підзмених сховищ або підвалів». 

Мобільні укриття вже встановлюють на вулицях міста. Окрім безпеки подбають і про зовнішній вигляд.
Іван Васючков, головний спеціаліст департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міськради: «Такі захисні споруди мають не дуже естетичний вигляд. Саме тому ми з головним художником міста Сергієм Білим вже розробляємо варіанти того, як їх прикрасити. Але ж основна їхня функція — це захист, аби люди всередині відчували себе під надійним захистом».

Наразі планують встановити 28 споруд. Проте, у міськраді кажуть: згодом їх стане ще більше.