Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі неофіційне свято відзначили презентацією марок

Презентацією марок Володимира Пилишенка у Дніпрі відзначили День Героів. Свято засноване ще у 1941 році членами ОУН – Організації українських націоналістів – з метою вшанування пам’яті героїв, які жертвували і жертвують своїми життями заради процвітання України. Зазвичай це свято відзначалося неофіційно. Втім нині, коли росія напала на Україну, воно набуло популярності. У Дніпрі День Героїв відзначили у бібліотеці імені Джона Маккейна.

У бібліотеці імені Джона Маккейна відзначають День Героїв. Під час неофіційного свята українських націоналістів фахівці розповідають про невідомі сторінки історії, які у радянську добу намагалися стерти та забути.

Вахтанг Кіпіані, журналіст: “День Героїв. Ця дата присвячена трагічній події в історії України. 23 травня 1938 року у місті Роттердамі більшовицький агент вбив провідника організації українських націоналістів Євгена Коновальця, колишнього полковника Січових стрільців. І в пошану щодо ролі Коновльця в історії України, було українскьою громадою за межами україни признано вважати цей день Днем Героїв”.

Керівник видання “Історична правда” Вахтанг Кіпіані має підписаний договір з Дніпром щодо дослідження фондів Володимира Пилишенка – фундатора бібліотеки Маккейна. Багато надбань професора, а саме – книги, лягли в основу музею української діаспори. А нещодавно фонди поповнилися відсканованою колекцією марок.

Олег Репан, історик: “Дуже важливо, що це свято зараз і тут має ще одну складову – ми його проводимо в бібліотеці української діаспори. Власне, ця бібліотека складена зі збереженої нашої культури, яка була заборонена в Радянському Союзі, але яка повертається до нас”. 

Професор Пилишенко був завзятим філателістом, говорять історики. У його маєтку знайдено кілька тисяч унікальних марок. Родина вченого, яка мешкає в Америці, забажала передати їх до дніпровського музею.

Дар’я Біла, директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради: “Це марки про Україну, це марки, скажімо так, присвячені визвольному руху українському, проти радянскьої системи, проти радянського режиму”.

В умовах воєнного стану кожне місто самостійно вирішує, чи варто відзначати День Героїв і як. Дніпро вирішив відзначати свято, і у тому числі оприлюднити нові факти, які відкривають світові ширшу інформацію про український національний визвольний рух.