Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі на Троїцькій відреставрували історичний фасад пам’ятки архітектури часів Катеринослава

За своїм типом об’єкт на вулиці Троїцька, 5 є секційним прибутковим будинком, пам’яткою архітектури місцевого значення.

 

Будівля представлена ​​у стилі “раціоналістичний модерн”. Її фасад особливо цінний через оздоблення місцевою облицювальною шлаковою цеглою, яка  виготовлялася в Катеринославі з відходів металургійного виробництва і відрізнялася високою якістю, міцністю та стійкістю відносно температурних перепадів та вологи. Тому будівля має не лише велику місцеву історико-архітектурну цінність, а й особливе значення для України.

Реставрацію здійснила компанія Alef Estate у рамках будівництва ЖК Троїцький. Про це повідомив на своїй сторінці Facebook інвестор компанії Вадим Єрмолаєв:

«2021 року ALEF Estate реставрувала історичний фасад будівлі, в рамках будівництва ЖК Троїцький. Ті облицювальні цеглини, які ще можна було врятувати, були реставровані і використовувалися у відтворенні фасаду. Комплекс уже введено в експлуатацію».

Дніпро – місто з історичним минулим. Ця будівля була зведена наприкінці 1900-х – на початку 1910 років. В ті часи Катеринослав активно розвивався: з 1870 по 1910 роки населення міста зросло на 500%, а центр міста активно наповнювався новими культурними, житловими  та фінансовими об’єктами. Ця будівля була секційним прибутковим будинком. Протягом ХХ століття воно кілька разів реконструювалося, квартири перетворили на комунальні, а сходові клітини перероблені.

У 2010-2020 роках. будівля знаходилася в напівзруйнованому стані і була коробкою, що складається з несучих стін.